sopor

Foto: Øyvind Holmstad, CC BY-SA 4.0 / faksimil Facebook

Inrikes

Polisens underrättelsetjänst ska bekämpa sopbrottslingar

Publicerad 7/21/2021
Annons

Sopor och dumpning av dessa har blivit en bransch som kriminella alltmer ägnar sig åt. Problematiken har blivit så pass allvarlig att Polisens nationella operativa avdelning, NOA, nu sätts in för att bekämpa brottsligheten.

På NOA uppger man att kommunala tjänstemän allt oftare utsätts för påtryckningar från sopbrottslingar och nu ska man hjälpa kommunerna att stoppa kriminella från att tjäna pengar på att dumpa sopor.

Enligt Linda H Staaf, underrättelsechef för NOA, är behovet av att bistå kommunerna stort.

– Det är ofta multikriminella aktörer som tjänar pengar på många olika typer av brottslighet. Vi ser tydliga tendenser till otillåten påverkan mot kommunala tjänstemän, säger Staaf till TV4 Nyheterna.

LÄS ÄVEN: Miljökatastrofen i Stockholm: Extrema nivåer tungmetaller i grundvatten

I mobiltelefoner har polisen hittat filmer och meddelanden kopplade till skandalomsusade Think Pink, misstänkt för grovt miljöbrott, som grävt ner tusentals ton sopor som skulle ha återvunnits. I ett meddelande framgår att bolaget erbjudit en miljon kronor för att ta hand om 3 000 ton sopor.

Då underrättelsetjänsten säger sig ha goda kunskaper om aktörerna vill man få större möjligheter att informera kommunernas miljökontor då personer från kända brottsliga kretsar vill starta avfallsverksamhet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons