Polisen uppmanar allmänheten att undvika att åka till Gävle. Det rapporterar Sveriges Television. Anledningen är de stora mängder regn staden fick ta emot natten till onsdagen.

Mer än 160 millimeter regn hade under onsdagsmorgonen fallit över Gävle inom loppet av ett dygn. Därför uppmanar polisen nu allmänheten att hålla sig hemma och inte ge sig ut på vägarna i Gävleborg på grund av risk för vägras.

En av dem som hamnat mitt i regn- och översvämningskaoset är lastbilschauffören Fredrik Lundvall. Han hade en körning till Gevalia tidigt på onsdagsmorgonen och såg redan på väg till Gävle att delar av vägen var översvämmad.

– På natten var det översvämning på E16 mellan Valbo och Forsbacka, berättar han för Samnytt.

På väg från Gävle såg Fredrik sedan att en lastbil fastnat i vattnet i en järnvägsviadukt. Vattnet steg allt mer och lastbilen försvann så småningom helt under vattenytan.

Väggen rasade

Räddningstjänsten i Gävle har under natten och dagen tagit emot hundratals larm om bland annat översvämmade källare och fastigheter. Majoriteten av larmen åker räddningstjänsten inte ut på. Istället uppmanas drabbade att kontakta sitt försäkringsbolag.

Förutom översvämmade källare och vägar har några mer allvarliga larm till följd av översvämningarna kommit in. Bland annat rasade en vägg på ett flerfamiljshus på Majorsgatan i Gävle under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Och det är inte bara Gävle som drabbats av stora mängder regn och översvämningar. På flera håll i Dalarna råder också höga vattenflöden. Bland annat har delar av riksväg 50 söder om Borlänge rasat på grund av regnet.

Riksväg 50 söder om Borlänge. Foto: Facebook