Feature polis Malmö

Avsågade hagelgeväret/Rosengård. Foto: Polisen/Jorchr

Inrikes

Polisens vapen såldes i Rosengårds källare – ansvarig får jobba kvar

Publicerad 4/12/2021
Annons

I mitten av mars dömdes två gängkriminella individer till 14 års fängelse efter att ha mördat en man på ett torg i Malmö. När polisen spårade mordvapnet visade det sig tillhöra en polisman i staden. Vapnet påstås ha kommit på villovägar efter ett inbrott och därefter har det sålts vidare i en källare i Rosengård. Men trots att polismannen aldrig stöldanmälde vapnet och även anhölls misstänkt för vapenbrott – får han jobba kvar inom myndigheten under utredningen.

Det var den 10 mars förra året som 21-årige Jeremi Dytlow, medborgare i Polen, och 21-årige Urim Sallah, medborgare i Sverige, mördade en 26-årig man på Snödroppsgatan vid Holma torg i Malmö på grund av en narkotikaskuld.

LÄS ÄVEN: Väpnad gänguppgörelse i Malmö – en person ihjälskjuten

Männen har använt ett avsågat hagelgevär för att skjuta offret i huvudet och en pistol för att skjuta honom i kroppen. Det framgår av förundersökningsprotokollet att polisutredarna fick en träff på mördarnas vapen. Det ägs av en 57-årig polisveteran verksam i region Syd.

Anmäldes aldrig stulet

Polismannen använde hagelgeväret i samband med jakt och hade licens för det. Han har ingen förklaring till hur det kom i händerna på gänget och påstår att det ska kommit på villovägar i ett inbrott – men vapnet anmäldes aldrig stulet av polismannen.

10-tusen i en källare i Rosengård

Enligt polisförhör har mördarna köpt hagelgeväret av en illegal vapenhandlare i en källare i Rosengård för 10 000 kronor. Därefter har de sågat av piporna för att enklare kunna röra sig med vapnet ute på gatorna.

I polisutredningen har man säkrat bilder när mördarna tar selfies med hagelgeväret.

Polismannen anhölls – men får fortsätta jobba

Polismannen misstänktes för grovt vapenbrott och anhölls. Senare skulle han friges trots att var fortsatt misstänkt för vapenbrott. Istället fick han fortsätta arbeta inom Polismyndigheten.

En utredning huruvida polismannen begått vapenbrott pågår men enligt chefsåklagare Martin Tidén vid särskilda åklagarkammaren i Malmö finns inget som talar för att polismannen haft kännedom att vapnet varit i brottslingarnas ägo.

Samnytt kontaktade Tidén på tisdagen för att se hur utredningen går men han har ännu inte tagit del av det förhör som hållits med polismannen trots att huvudutrdningen avslutades i januari. Det innebär att polismannen fortfarande tjänstgör inom myndigheten och är misstänkt för vapenbrott.

De två gängkriminella individerna dömdes 9 mars i Malmö tingsrätt för mord, grovt vapenbrott, och grovt olaga hot till fängelse i 14 år.

LÄS ÄVEN: Rattfull polischef körde i diket – riktade pistol mot utryckande kollega

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons