eric-torell-polisinsats
Inrikes

Poliser som dödade utvecklingsstörde Eric Torell frias

Publicerad 10/3/2019
Annons

Skandalskjutningen i centrala Stockholm den 2 augusti i år då tre poliser sköt ett kulregn mot och dödade 20-årige Eric Torell med Downs syndrom har nu fått sin rättsliga upplösning. Samtliga tre frias.

LÄS MER: Poliser som sköt ihjäl utvecklingsstörde Eric får behålla jobbet – oavsett de fälls eller frias

Skjutningen har väckt stor uppmärksamhet och kritik, dels därför att offret var en helt oskyldig och utvecklingsstörd person, dels därför att ha sköts i ryggen och dels därför att poliserna skjutit till synes planlöst och avfyrat inalles 25 skott varav endast tre träffade.

LÄS MER: Kvinnlig polis som sköt utvecklingsstörde Eric fick panik: ”jag tänkte ’shit va’ och tömde magasinet”

Under utredning och rättegång har poliserna, omständigheterna till trots, hävdat nödvärn. Stockholms tingsrätt väljer nu att gå på försvarets linje och friar de tre poliserna helt från såväl tjänstefel som vållande till annans död.

LÄS MER: Man som sköts ihjäl av polisen autistisk med Downs syndrom

Rätten hänvisar till oklara omständigheter under händelseförloppet som skäl till att man inte kan meddela en fällande dom. Det har inte gått att fastställa vilken polis som sköt vilka skott i vilken turordning och hur Eric rört sig i samband med att han sköts ihjäl. Man menar därför att det inte kan uteslutas att det gått till på ett annat sätt än vad åklagaren hävdat.

LÄS MER: Tre poliser åtalas för dödsskjutning av yngling med Downs syndrom

De friande domarna innebär också att Eric Torells föräldrar inte får något skadestånd. Rätten var inte helt enig, en av nämndemännen ansåg att en av de tre poliserna skulle fällas för brott.

LÄS MER: Polisen avlossade 25 skott mot 20-åring med Downs syndrom

Advokat Aron Strand, som försvarat den av de tre poliser som avfyrade de dödande skotten, säger att tiden efter dödsskjutningen varit en ”svår och prövande tid” för hans klient.

Chefsrådman Erik Lindberg kommenterade domen vid en pressträff och menade att domslutet visar att ”rättegången har kunnat genomföras på ett värdigt sätt” något som han hoppas att alla parter, inklusive Erics föräldrar, håller med om.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons