polis trafik
Inrikes

Poliser i yttre tjänst uppmanas jaga snabbutredda fall – ska bättra på statistiken

Publicerad 12/10/2019
Annons

I ett mejl som polisledningen skickat till poliser i yttre tjänst uppmanar man till att ”identifiera ärenden som vi kan utreda på en ganska kort tid”. Detta för att snygga till statistiken innan årsskiftet. Uppmaningen får kritik inom polisen.

Inför årets slut beskrivs polisens siffror på flera håll i landet som sämre än i fjol. Detta vill polisledningen försöka avhjälpa genom att genomföra vad ledningen kallar ”specifika insatser”. Några av de brottstyper man vill att poliser i yttre tjänst nu ska satsa extra på är bland annat ringa narkotikabrott och trafikförseelser.

”Nedbrutet på varje lokalpolisområde behöver samtliga redovisa flera ärenden innan årets slut. Därav uppmuntrar vi nu alla yttre grupper inom vårt eget lokalpolisområde att hålla ögonen öppna efter snabbutredda ärenden”, skriver man i mejlet.

Försök i det vardagliga arbetet identifiera ärenden som kan utredas på en ganska kort tid och som kan gå till åklagare innan årets slut, lyder uppmaningen.

Kritik

En ”pinnjakt” menar kritiker inom polisen.

– Antalet poliser är ytterst begränsat och ändå väljer man att lägga pengar och tid på att fila på statistik. Det finns helt enkelt inte poliser som kan producera det som ledningen önskar utan man lockar då med övertid och det ska skattebetalarna stå för, säger en polis till Aftonbladet.

Ytterligare en åtgärd man tar till är att ringa in poliser på övertid för att delta i bland annat trafikrazzior under kvällar och nätter.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
437Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons