I ett videoklipp syns hur en kristen gatupredikant omringas av poliser som stör sig på att han talar förstärkt med högtalare. Samtidigt syns förbipasserande som uppges både spotta och säga ”fuck Jesus” vilket en poliskvinna ser. Men poliserna nonchalerar angreppen och menar, i motsats till de påstått brottsliga förolämpningarna av Koranen, att man måste kunna tåla spottloskor och kränkningar när man yttrar sig om kristendom.

Händelsen uppges ha utspelat sig vid Kungsportsplatsen i Göteborg när kollektivet ’Sweden Street Preachers’ berättade om sin kristna tro på öppen gata.

LÄS ÄVEN: Polisen gjorde husrannsakan efter ’koranfotboll’ – hotade med pepparspray

Nedan följer ett utdrag av samtalet mellan predikanten och poliskvinnan. Händelsen kan ses i videoklippet nedan och videon finns även i sin helhet på SSP:s YouTube-kanal.

Polis: Han spottade här och sa han någonting om fuck Jesus eller någonting.
Predikant: Kränker mig. Anmäler honom. Ta honom.
Polis: Men lyssna här nu. Lyssna nu då. Om du står här och pratar om ditt budskap då förstår du också att folk inte alltid håller med dig och den personen höll uppenbarligen inte med dig.
Predikant: Så du skyddar honom?
Polis: Det måste du kunna ta.
Predikant: Va?
Polis: Annars är det ingen idé att stå här och predika om någonting.
Predikant: Okej, så jag får gå runt och spotta på folk?
Polis:
Nej, det får du inte. Hade han träffat dig hade det blivit ett problem.
Predikant:
Han sa att han träffade högtalaren.
Predikant 2:
Han spottade mot den.
Polis:
Ja mot den spelar ingen roll – han har fortfarande inte träffat eller hur? Och att spotta på en högtalare är heller inget brott ska jag vara ärlig. Men hade den träffat på dig hade det blivit ett ofredande.
Predikant: Hade jag gjort det mot dem hade ni dragit in mig så här.
Polis: Lyssna nu på mig. Hade han träffat dig så säger jag då hade det blivit ett brott. Men nu träffade det inte för han spottade på gatan.
Predikant: Han riktade mot mig.
Polis: Ja han visade tydligt att han inte gillar det du pratade om och det måste man få tycka.

Arrangören: ”Inte så demokratiskt land som vi kan tro”

Efter händelsen kommenterar arrangören polisens agerande efter spottloskan med att man bör vakna upp och inse att Sverige är en falsk demokrati.

– Vi ser. När vi blir bespottade, vi blir kränkta och polisen gör ingenting.

– Vi lever inte i ett så demokratiskt land som vi kan tro.

Polisen agerar hårt mot islamkritik

Polisernas agerande kan sättas i jämförelse med hur mot slår ned hårt mot personer som vill yttra kritik mot islam i Sverige genom att exempelvis sparka på Koranen eller bränna den.

I slutet av augusti sparkade en stockholmare på muslimernas heliga bok utanför Sveriges riksdag. Det resulterade i att polisen inledde en insats där man gick så lång att man genomförde en husrannsakan. Arrangören fick en uppläxning i åsiktsbrott och delgavs misstanke om ”hets mot folkgrupp”.

När partifunktionärer från det danska islamkritiska partiet Stram Kurs sparkade så kallad koranfotboll på Stortorget i Malmö greps de misstänkta för hets mot folkgrupp eftersom polisen menade att man inte får kränka Koranen. Nedan följer ett videoklipp från den händelsen.

LÄS ÄVEN: Polisen medverkade i ’manifestation mot koranbränning’ – beslagtog journalistiskt videomaterial

authorimage