Poliser talar ut om utvecklingen i Sverige: ”Det kommer bara bli värre”
Polisingripanden mot gäng. Foto: Faksimil Snapchat/Polisen

Efter polismordet och ytterligare en vecka fylld av nya skjutningar och mord i gängmiljön har Samnytt talat med flera poliser om den rådande utvecklingen i landet och inom myndigheten. Poliserna tecknar en bild av en bakbunden myndighet och gängkriminella som inte räds att bli ställda inför rätta. ”Jag vill sticka ut hakan och säga att gängen skiter fullständigt i polisen”, vittnar en polisman.

Samtidigt som flera ministrar i regeringen, däribland Mikael Damberg (S), under våren hävdat att tillslagen mot de krypterade kommunikationssystemen EncroChat och ANOM samt stora satsningar på Polismyndigheten har lett till stora framgångar och att staten närmar sig en vändning i arbetet mot gängkriminaliteten, ger vittnesmål från erfarna poliser en annan bild.

LÄS ÄVEN: Nytt rekord i skjutningar i Sverige – Damberg: ”Vi är kompromisslösa mot gängen”

Samnytt har nyligen varit i kontakt med tre poliser som alla har flerårig erfarenhet inom landets två större polisregioner. Med anledning av polismännens rädsla för repressalier från chefer inom Polismyndigheten – såsom att få sin karriär förstörd för att man vädrar kritiska åsikter om arbetet – har det framförts önskemål om anonymitet. Vi kallar därför personerna Henrik, Johan och Sebastian.

Efter att den 33-årige polismannen sköts ihjäl i sitt arbete i det så kallade särskilt utsatta området Biskopsgården i Göteborg tog Samnytt kontakt med poliser för att få deras vittnesmål om läget. Vi ville veta mer om hur poliserna ser på utvecklingen, hur myndigheten arbetar i dessa områden och vad som behövs för att råda bot på gängens fortsatta framväxt. Men vi hade även frågor om hur man ser på polisledningen, styrande politiker och polisutbildningen.

– Det är jättebra att många har åkt fast efter Encro och ANOM men media målar gärna upp det som att ”alla sitter” vilket inte alls stämmer eftersom nätverken är så mycket större än vad många förstår. Dessa nätverk har en närmast aldrig sinande svans av ungdomar redo att fylla på, konstaterar Henrik.

”Kommer att bli en katastrof”

Samnytt frågar poliserna hur de förutspår att situationen kommer att se ut om fem år ifall den nuvarande utvecklingen fortsätter.

– Fortsätter utvecklingen på det här sättet kommer det att bli katastrof. Det är bara en tidsfråga innan fler oskyldiga blir skadade. Det är skjutningar på öppna gator och mitt på ljusa dagen, svarar Johan och fortsätter:

– Ett exempel är skjutningen i Hammarkullen för några veckor sedan. Den skedde när det var en särskild händelse i området och fem polisresurser bara 300 meter därifrån. Det kommer bara bli värre så länge politikerna inte tar ordentliga krafttag, hävdar Johan.

Klientelet tycker polismord är roligt

Polisen Sebastian förutspår att händelsen i Biskopsgården inte är den sista gången som vi kommer att uppleva ett polismord i de utsatta områdena. Han trycker särskilt på att det är vanligt att gängen lockar in patruller i vissa områden genom att ringa in falsklarm för att sedan gå till attack med stenar.

– Tyvärr måste jag säga att händelsen i Biskopsgården var väntad. Hade det inte hänt där så hade det hänt någon annanstans och jag befarar att det inte är sista gången vi kommer behöva uppleva ett mord på en polis i något av våra utanförskapsområden. Jag ser inte att kulturen i de här områdena skulle avta bara för att en polis blivit mördad. Snarare tvärtom. Det hejas på friskt och det här klientelet tycker det är roligt och karma för polisen, säger Sebastian.

Samnytt har tidigare rapporterat att polismordet firades med fyrverkerier i både Göteborg och Stockholm. Nedan syns ett klipp som uppges vara filmat i det särskilt utsatta området Rinkeby där en av personerna i videon säger sig fira att en polis dog.

Polischef spekulerar om ”felskjutning”

I samband med polismordet i Biskopsgården framgick det genom medierapporteringen att patrullen färdades på mopeder. Enligt Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, är det en polistaktik man använder i området.

Vidare gav sig Nord ut i media med en tidig spekulation – att mordet egentligen handlade om en felskjutning där skytten kan ha misstagit polismannen för att vara en gängkriminell fiende – detta eftersom det var mörkt ute.

Hur ser du på att polischefen tidigt går ut och spekulerar att det handlar om en felskjutning?

– Jag tror att spekulationerna var för att lugna situationen, jag är fortfarande helt hundra på att detta inte var en felskjutning och att gärningsmannen visste precis vem han sköt mot, att polismannen inte var den tänkta måltavlan spelar mindre roll, han riktar vapnet och trycker av mot en polis, säger Johan.

Mopedtaktiken effektiv men farlig

Samnytt har även tagit del av bilder i sociala medier som visar uniformerad polis på svarta mopeder och bärande svarta hjälmar. De videoklipp som finns att tillgå från brottsplatsen i Biskopsgården visar också en svart hjälm och en mörkare moped där polisemblem ser ut att saknas.

Polismopeden. Foto: Faksimil Instagram

Det är i sammanhanget värt att notera att det är känt i gängkriminella kretsar att man använder mopeder i samband med skjutningar mot fiender.

Bild från sociala medier. Foto: Faksimil Instagram

Arbetar ni med svarta mopeder och med svarta hjälmar utan märkning i problemområden?

– Det händer. När vi har använt mopeder i mitt arbetsområde så har vi lyckats fånga in vapen och narkotika. Så det är väldigt effektivt men det är farligt. Vi använder ibland även el-sparkcyklar men då bär vi oftast varselväst på kvällen av just den här anledningen, berättar Johan.

Vill du se mer granskningar från Samnytt? Glöm då inte att skicka en donation! Efter att du läst klart artikeln kan du fylla i donationsformuläret!

Gängen räds inte straffen: ”Tillbaka samma vecka”

Enligt poliserna vi har talat med är gängkriminella som de stöter på av uppfattningen att straffen inte är något att vara rädd för. Därför tänjer man på gränserna genom att begå brott när det passar men också sätta sig emot polisens arbete genom att exempelvis störa deras kontroller.

– Gängen vet att de inte får något straff. Vi kan ta personer på bar gärning för rån och sedan sitter de och säger att de är tillbaka i Hammarkullen redan samma vecka och det stämmer ju tyvärr, säger Johan.

– Jag vill sticka ut hakan och säga att gängen skiter fullständigt i polisen och vilken attityd man bör ha mot polisen i Sverige. Vad är det värsta som kan hända? Att man får ungdomsvård med chips, kladdkaka och läsk för ett mordförsök, rån, misshandel, vapenbrott eller narkotikabrott. För dessa personer är det inga straff. Det är som att lugga en flint, säger Sebastian.

Kraftfullt mot coronademonstranter men passivt i förorten

Polisen har på senare tid kritiserats för att agera kraftfullt mot exempelvis personer som demonstrerar mot coronarestriktioner. Samtidigt menar många att det finns en passivitet hos polisen när man hanterar Black Lives Matter-protester eller gäng i utsatta områden.

Poliserna medger att myndigheten kan välja att backa av taktiska skäl för att inte eskalera situationer. Men det framgår även att en del poliser agerar mer kraftfullt mot exempelvis demonstranter när de känner sig ”säkra”.

– Det faller väl in i PK-kulturen och man får inte kränka vissa människor. Det är individuellt. Men det är många yngre kollegor däribland många kvinnor som det är enkelt att tuffa upp sig när man vet att man är ”safe”, säger Sebastian och fortsätter.

– Det handlar om gäng och det hör man på namnet att det är folk i flock och dessa drar nytta av att vara i numerärt överläge. Man kör med skrämseltaktik och man är högljudda och hotfulla för att man vet att vi med vårt taktiska förhållningssätt kommer att backa för att läget inte ska eskalera, säger Sebastian.

Gäng omringar två poliser i Angered. Foto: Polisen

Finns en utbredd rädsla för gängen bland poliser

Johan lyfter även att det finns en rädsla bland kollegorna för att gängkriminella ska utföra hämndaktioner och därför agerar vissa passivt.

– Jag bemöter personer på det sätt de bemöter mig, men jag vet att de finns kollegor som är oroliga för hämndaktioner om man börjar sätta hårt mot gängen. Och så ska det inte vara. När vi gör ett ingripande mot kriminella individer så ska det vara vi som bestämmer spelreglerna och inte tvärtom. Jag tror att man känner rädsla för att ingripa och då blir det passivt, säger Johan och fortsätter:

– Så fort vi är i utsatta områden så vid minsta lilla kontroll så samlas där personer från gängen eller boende som är ifrågasättande och ska lägga sig i. Det är hela tiden offerkoftor och de är även högljudda för att det ska samlas fler personer på platsen, säger Johan.

Politikerna måste sluta med sitt skitsnack

En av polismännen lyfter för Samnytt att efter polismordet måste det verkligen hända något ordentligt. Han menar att det inte kan få fortsätta så här med ”massa skitsnack från politiker”. Det är en uppfattning som även uppges genomsyra andra kollegors åsikter inom myndigheten. Poliserna efterlyser att få möjlighet att sätta ”hårt mot ”hårt” eftersom de redan vet exakt vilka som rör sig i dessa kretsar.

– Det är katastrofalt, skrämmande att han kommer vara ute inom snar framtid. Det måste ske något ordentligt nu och inte bara massa skitsnack från politiker. Ge oss verktyg att trycka dit gängen ordentligt istället för att bara prata. Vi vet vilka som håller på. Låt oss bura in ordentligt eller ge dessa personer en enkelbiljett till sina hemländer. Det finns inget annat nu, säger Johan och fortsätter:

– Tycker det är mycket prat från politiker om att göra det enklare för polisen och satsa på polisen och samtidigt stiftar man lagar som precis motverkar det. En ny lag trädde i kraft den 1 juli som gör det svårare för oss att gripa, omhänderta och låsa in ungdomar under 18 år vilket är skrämmande eftersom det är just dessa i dagsläget som begår grova våldsbrott och kommer undan med det. Det är ett exempel på att politiker bara pratar men gör precis motsatsen.

Efterlyser dansk lagstiftning

Poliserna uttrycker alla önskemål om att få se något som liknar dansk lagstiftning i Sverige, där man helt och hållet upphör med bland annat straffrabatter. Man vill även se mer samarbete mellan myndigheter och en lagstiftning som gör att polisen kan gå hårdare mot kartlagt gängkriminella när man hittar vapen, ammunition, skyddsvästar och narkotika. Här vill poliser få möjlighet att ”vända upp och ned” på de gängkriminellas hem.

– Vistas du i miljöer med grovt kriminella är det inte synd om dig utan då gör du ett val och ska bli kontrollerad utifrån det, menar Johan och fortsätter:

– Kolla Danmark, ge oss rätt verktyg för att kunna bura in de kriminella istället för att dalta med personerna, är det gängkriminalitet så ska de straffas hårdare, inte hittas på en massa ursäkter och servera all bevisning så att de kan hitta på undanflykter under utredningens gång.

”Dubbla straff och ghettolagar”

Sebastian lyfter också att gängen använder minderåriga för att bära vapen och narkotika. Han vill också se mer av dansk lagstiftning och menar att det är ett önskemål bland flera inom polisen.

– Till att börja med behöver man införa Danmarks system med dubbla straff och ghettolagar. Det ska vara jobbigt att vara kriminell och extra jobbigt om man är det i ett utanförskapsområde som redan har det tufft. Man behöver även få visitera ungdomar eftersom gängen utnyttjar lagstiftningen och lägger ut knark och vapen på minderåriga.

”Lögn” om 10 tusen fler poliser

När det gäller regeringens löfte om 10 000 fler poliser till 2024 är det inget som poliserna vi har pratat med är särskilt övertygade om kommer att infrias – det kritiseras tvärtom för att vara en lögn.

– Vad många inte förstår är att man hela tiden säger ”polisanställda”, man säger alltså inte poliser. Polisanställda är allt ifrån personer som gör pass eller hanterar utlämning av beslagtagna cyklar. 10 000 fler poliser är det aldrig något prat om. Om man nu ska satsa. Vad är det i så fall vi har gjort med de resurser vi redan har? Åka runt och prata med folk har polisen redan provat. Det ser vi resultatet av nu vad det har givit, säger Sebastian och fortsätter:

– Man behöver även göra det attraktivt för poliser att arbeta i yttre tjänst. Höj lönerna ordentligt och ge poliser en ordentlig ob-ersättning samt tidsförkortning. Poliser är folk som alla andra. Sluta behandla en hel kår som om samhället gör dessa en tjänst bara för att de får vara poliser för att de vill det. Ja, man är polis för att man vill det, men det är ett yrke, inte ett kall eller pojkdröm, säger Sebastian.

Hur ser ni på polisledningens arbete?

– Jag och många andra vill sätta in hårt mot hårt. Verkligheten som vi som jobbar ute på fältet får utstå speglar nog inte bilden på höga polischefers och politikers bord och då blir det svårt, säger Johan.

– Jag skulle säga att jag har ett stort förtroende för rikspolischefen men dessa personer är egentligen nästintill politiker och man låter sig styras av okunnighet för att det är politiskt korrekt, säger Sebastian.

Tidigare SVT-anställd gav lektioner om bemötande

Vi kommer även in på polisutbildningen och kvalitén på nyexaminerade poliser. Poliserna berättar att det skiljer sig rejält i hur poliser vågar agera i utsatta områden.

Sebastian berättar att man haft en tidigare SVT-anställd med bakgrund inom teater som lärde poliser hur de ska uppträda.

– Låt oss koka ned det till en sak. Vi hade en lärare med bakgrund från SVT där hon sysslat med dockteater. Det är inget skämt, hon var med och bedömde oss utifrån hennes normer och värderingar i hur en polis ska uppträda när denne utför myndighetsarbetet. Detta utan att vare sig vara utbildad polis eller ha juridisk utbildning. Det tycker jag är ganska målande för hur politiskt korrekt utbildningen är, säger Sebastian.

Poliserna hoppas nu att mordet på deras kollega inte ska rinna ut i sanden och att politikerna en gång för alla agerar för att möjliggöra ett stopp på utvecklingen.

– Det är en väldigt stor irritation inom myndigheten. Både frustration och ilska, avslutar Johan.

LÄS ÄVEN: Jubel och fyrverkerier efter polismordet: ”Knulla ainas mamma – smattra horbarnen”

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.