polisbilar

Faksimil Facebook

Inrikes

Polisinspektör bestraffas efter kritisk debattartikel

Publicerad 2/12/2023
Annons

Polisinspektören Maria Persson författade en debattartikel som publicerades i Polistidningen där hon kritiserade etiken bland chefer inom myndigheten. Efter detta kallades hon till samtal med sin närmsta chef, som enligt uppgift ska ha gett henne någon form av bestraffning. Händelsen är nu anmäld till JO.

Den 22:a januari publicerade inspektören och områdespolisen Maria Persson en debattartikel i Polistidningen med anledning av att hon på polisens intranät hittat en kurs på temat ”Etik och kultur inom polisen”. Kursen lades upp på intranätet ungefär samtidigt som affären mellan Mats Löfving och Linda Staaf var som mest aktuell. Person tyckte sig därför kunna se ett samband mellan kursen och medieuppmärksamheten kring några av hennes högsta chefer.

LÄS ÄVEN: Löfving godkände tjänstevapen till Staaf – utreds för brott

Det får Persson till att göra en egen reflektion kring etiken inom polisväsendet. Bland annat reflekterar hon kring varför myndigheten lägger sådan vikt vid att konstaplarna längst ner i näringskedjan ska känna skam för att de tar emot en gratis läsk när de köper lunch, samtidigt som högre chefer kan komma undan med betydligt värre saker.

LÄS ÄVEN: Rapport: Utnämning av Linda Staaf bidrog till korankravallfiasko

Därefter anför Persson ett antal exempel på missförhållanden inom myndigheten som är direkt kopplade till hennes chefers agerande. Exempelvis berättar hon om när en chef gav sin fru tillåtelse att använda tjänstebil på ett sätt som inte är tillåtet för vanliga anställda. En annan chef favoriserade en civilanställd HR-specialist genom att skräddarsy personen en typ av tjänst som i vanliga fall kräver poliskompetens. Ett befäl försökte få en anställd att ta tillbaka en anmälan om sexuellt ofredande på ett sätt som artikelförfattaren menar kvalificerar som övergrepp i rättssak.

Överlag menar Persson att chefer inom Polismyndigheten kommer undan med oegentligheter på sätt som anställda lägre ner i hierarkin aldrig skulle göra.

Hon avslutar med att skriva som följer:

Utbildningen ”Etik och kultur inom polisen”-bilden är inte kvar på Intrapolis första sida. Den är ganska svår att hitta nu. Det känns som att en del chefer inte har gått den. Kanske kommer de aldrig att göra det heller. Vad gäller då och vem kontrollerar det?

Enligt tidningen Journalisten bekräftar Persson i sin JO-anmälan att hon ska ha blivit bestraffad för artikeln.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons