Ingripandet mot Bilyana Martinovski i onsdags kväll skedde enligt Martinosvki själv genom en stor insats med bland annat ett tiotal poliser involverade. Nu berättar en källa inom polisen för Samhällsnytt att ”helt orimliga resurser har lagts på detta”. Samtidigt försvarar åklagaren omfattningen av utredningen.

Det var i onsdags kväll som Bilyana Martinovski kom hem efter en semester i Egypten. När hon landade ska sammanlagt omkring ett tiotal poliser varit involverade i att hon greps och sent på kvällen fördes till en polisstation för att där topsas och förhöras.

Nu bekräftar en källa till Samhällsnytt att det lagts enorma resurser på att utreda brottet som Martinosvki är misstänkt för: ofredande, vilket normalt sett är ett bötesbrott.

– Det har lagts ned många timmar på att söka efter henne. Det har begärts ut bankuppgifter från flera banker för att spåra hennes rörelser, anhöriga och grannar har förhörts om henne, berättar källan.

– Det har även beslutats om fyra husrannsakningar på olika adresser för att få tag i henne. Helt sanslöst vad arbete som lagts ned med tanke på brottsrubriceringen ofredande med som i de flesta fall renderar i böter.

Åklagaren försvarar den stora insatsen
Vi ringde åklagaren i ärendet, Sara Toreskog, som är förundersökningsledare i fallet.

Är det normalt att man lägger ner de här stora resurserna på ett ofredandemål?

– Absolut, det är inga konstigheter enligt min bedömning.

Anser du att det är rimligt med tanke på situationen för rättsväsendet idag som är hårt ansträngt?

– Den typen av argumentation tänker jag inte ge mig in i, utan jag driver den här utredningen på det sättet som jag tycker är lämpligt, så får andra göra bedömningen av vad som är rimligt och inte.

När väntas förhöret med henne hållas? 

– Det finns inget nytt förhör bokat så det vet jag inte utan det blir framöver någon gång.

”Åklagaren ljuger”
Men vår källa inom polisen menar att åklagaren ljuger när hon säger att det är normalt att man lägger så stora resurser.

– Lögn. Omfattningen är störd jämfört med andra ärenden. Hade grunden till exempel varit ett ex som skrivit något om en gammal flamma hade vi inte ens utrett det.

Varför tror du polisen la ner dessa stora resurser på ett litet ofredande?

– För att polisen fått i uppdrag av regeringen att lägga ned mycket resurser på detta som kallas näthat och obekväma åsikter främst på internet. Nästan allt dessa grupper utreder rör åsikter åt höger eller vad de anser är extremism.

Du beskrev det som ”läskigt” när vi hördes sist, kan du utveckla det?

– Tycker det är läskigt att dessa resurser läggs på ärenden som rör människors åsikter och uppfattningar där varken hot eller våld förekommer utan det är åsikterna och det uttalade ordet man är ute efter.

– Jämfört med alla våldtäkter vi lägger på hög i ett avskilt rum är det sinnessjukt att flera utredare arbetar med detta.

Åklagaren Sara Toreskog har tidigare uppmärksammats för att ha åtalat en 32-årig kvinna i Göteborg för en skämtbild om muslimer på Facebook.

Vi söker Martina Lindberg, utredare vid polisen, som inte har gått att nå.

Tyckte du denna artikel var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!