Under gårdagen framkom det att kriminella nätverk i Göteborgs invandrartäta och så kallade utsatta områden satt upp egna vägspärrar för att kontrollera vilka som rör sig i ”deras” område. Nu träder en källa inom polisen fram och berättar att läget i Sveriges näst största stad är långt värre än vad allmänheten känner till.

Personen som arbetar inom polisen i nordöstra Göteborg har talat med Katerina Janouch och berättat mer ingående om de senaste dagarnas våldsspiral.

Vägspärrarna är inte det enda som försiggår i den upptrappade konflikten mellan olika kriminella grupperingar. Man använder även militär utrustning som kommunikationsradio och nattkikare.

“De placerar ut spanare på höga höjder, som kullar, hustak och parkeringshus för att varna för oss poliser samt för sina motståndare. De vill sätta sig i respekt hos boende i området och ha kontroll över vilka som kommer in. De är svartklädda och maskerade och människor är livrädda. Det är ju främst invandrare som bor där och de är jättetrötta på det som pågår. Det håller på att gå riktigt snett i nordöstra Göteborg”, berättar poliskällan.

Revir, knark och skulder

Den senaste skjutningen under natten mot söndagen beskrivs som ytterligare en varning om att markera revir. Konflikten ska handla om droger, knarkrevir och skulder. Fler våldsdåd lär med största sannolikhet ske inom den närmsta framtiden.

LÄS ÄVEN: Kriminella gäng upprättar vägspärrar kring ”no go-zoner” i Göteborg

Mer specifikt är det klanen Ali Khan som ska ha kränkts av det så kallade Backagänget och man har krävt en kompensation på tio miljoner kronor, som inte betalats ut.

Livrädda invånare

På polisens ledningscentral blir man nerringda av livrädda människor på kvällar och nätter. Alltfler vågar sig inte längre ut.

– Vad man måste förstå är att detta inte bara är en tillfällighet, det vi har att göra med är en organisation, en hierarkisk sådan, uppbyggd som en militär. De styr och ställer med järnhand.

Inom polisen ska man vara rejält förbannade på situationen då man inte har något stabilt att sätta emot.

– I närtid kommer det bli några skjutningar till, högt uppsatta poliser och politiker kommer att säga att det är oacceptabelt. Morgan Johansson kommer att hävda att vi har fler poliser än någonsin och dra någon av sina officiella lögner för att ge sken av att läget är under kontroll. Sen lär det väl pågå till det lugnar sig… innan det sätter igång igen…

Poliskällan framhåller det danska rättssystemet som en förebild, men förväntar sig inga förändringar då ”politikernas oförmåga är häpnadsväckande”.