Den kvinnliga polis i Malmö som står åtalad för att ha brutit tystnadsplikten och begått tjänstefel i samband med att hon ringt och varnat en mordmisstänkt gangster om att han var efterlyst kommer att få behålla sitt arbete. Beslutet tas trots att rättegången inte ens har inletts i tingsrätten.

I oktober uppmärksammade Samhällsnytt hur 36-åriga polisassistenten Caroline Rosén, områdespolis i Rosengård, åtalas för att ha försökt varna 21-årige Ihab Yusuf Zaghmouth om att myndigheten letade efter honom.

LÄS ÄVEN: Polis varnade mordmisstänkt gangster om efterlysning: ”Ville se var han var”

Den gängkriminelle mannens telefonnummer var föremål för Grova brotts tvångsavlyssning när de som lyssnade till sin förvåning fick höra polisassistent Rosén plötsligt ringa upp brottslingen. I förhör hävdar Rosén att någon har tilldelat henne uppgiften att ringa Ihab, men vem det i så fall skulle vara kan hon inte svara på.

Kan inte förklara telefonsamtalet

När polisen hör samtliga inblandade poliser runt Roséns eget arbetsområde och i mordutredningen hos Grova brott är det ingen som säger sig ha sagt åt Rosén att ringa och avslöja att polisen söker Ihab.

Rosén har försvarat sig med att hon ”ville se var han var” och även få Ihab att inställa sig självmant till polisen. På frågan hur Roséns relation ser ut med Ihab svarar hon att ”det är en lång historia”.

Får sannolikt behålla jobbet oavsett domslut

Polisens ansvarsnämnd (Pan) har utrett händelsen och meddelar nu att Rosén sannolikt kommer att få arbeta kvar, även om hon fälls för brott mot tystnadsplikten alternativt tjänstefel som hon står åtalad för i Malmö tingsrätt.

Enligt tidningen Dagens Juridik skriver Pan ”att det mesta talar för att N.N inte kommer att skiljas från sin anställning om hon döms för uppsåtligt brott mot tystnadsplikt. Om hon skulle dömas för oaktsamt brott mot tystnadsplikt eller tjänstefel kommer hon inte att skiljas från sin anställning”.

Rättegången inleds torsdagen den 3 december.

LÄS ÄVEN: Polis utövade påtryckning mot Samhällsnytt – vill se ”McDonalds-Ali” avpublicerad