På fredagen meddelade Göteborgs tingsrätt att 17-årige somaliern Sakariye Ali Ahmed döms för att ha mördat polismannen Andreas Danman i problemområdet Biskopsgården. Åklagare Linda Wiking yrkade på tio års fängelse men straffet blir fängelse i åtta år.

Det var den 30 juni som Sakariye beväpnad med kulsprutepistol kallblodigt mejade ned 33-årige polismannen och den småbarnspappan Andreas Danman och sedan flydde från platsen. Sakaryie har trots tung bevisning inte erkänt brottet och motivet är därför oklart.

LÄS ÄVEN: Misstänkte polismördaren Sakariye Ali Ahmed åtalas – avlossade kulsprutepistol mot polis

Enligt åklagaren åkte gängkriminelle Sakariye Ali Ahmed till platsen för att skjuta mot fiender i ett rivaliserande gäng när polismannen ryckte fram på en omärkt svart moped. En teori är att Sakariye tog fel på Danman och en person i en konkurrerande gängkriminell falang.

Göteborgs tingsrätt dömer Sakariye Ali Ahmed till åtta års fängelse för mord och mordförsök. Enligt gällande praxis friges Ahmed efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet. I bevisningen finns flera fynd som gjordes i området – mordvapnet, samtliga kläder och ett munskydd med DNA från Sakariye Ali Ahmed.

Dömd för grova brott

Sakariye Ali Ahmed är tidigare dömd för en rad brott, bland annat ett brutalt mordförsök med kniv den 13 november 2019. Den gången ansåg de rättsvårdande myndigheterna att ett års ungdomsvård var tillräckligt för att rehabilitera Sakaryie och få honom att lämna brottets bana.

Så blev inte fallet. Efter avslutad ungdomsvård återgick Sakariye Ali Ahmed i stället i en eskalerande gängkriminell verksamhet som utmynnade i mordet på polismannen Andreas Danman.

Läs Samnytts utförliga genomgång av polismordet och mordutredningen HÄR.

LÄS ÄVEN: Yrkar på tio års fängelse för polismördaren Sakariye Ali Ahmed