polisbuss

Skärmdump

Inrikes

Polisområdeschef anklagas för rasprofilering – JO-anmäls

Publicerad 10/29/2017
Annons

➤ Att särskilt peka ut ”den somaliska gruppen” i en intervju om nätverk som ligger bakom grova våldsbrott menar nätverket Förorten mot våld utgör rasprofilering.

Det var i en intervju om polisens arbete i Järva som Niclas Andersson, polisområdeschef i Järva, konstaterade att de ”uppenbart haft stora problem med nätverk som begår grova våldsbrott, och särskilt inom den somaliska gruppen”.

Detta ledde till att Förorten mot våld i samråd med företrädare från ”svensk-somaliska communityn” gjort en JO-anmälan Andersson

– Det var aldrig min avsikt att generalisera eller peka ut en särskild grupp. Jag hoppas, att jag i mitt arbete har visat att jag har en stark tilltro alla människor i området, säger Andersson till StockholmDirekt.

Vidare menar han att ”personerna har somaliskt ursprung är inte relevant för problematiken”.

– Vi har gjort en JO-anmälan för att vi ser allvarligt på polischefens uttalande. Delvis pekar polischefen ut en särskild etnisk folkgrupp, och fastställer sin föreställning eller egna värderingar om vem han anser vara svensk eller inte. Sedan finns det heller inga belägg för hans uttalande. Av den anledningen har vi gjort en anmälan. För de flesta i Järva är ju svenska medborgare, säger Ilyas Hassan, Förorten mot vålds talesperson, till SR.

– Vi bedömer också att det finns en säkerhetsrisk i fall det finns fler poliser som har en sådan syn. Då finns det en säkerhetsrisk då de kan använda sig av rasprofilering som verktyg då man pekar ut en viss grupp.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons