polis

Faksimil Facebook

Inrikes

Polisrapport ger nattsvart bild av Göteborg

Publicerad 5/5/2022
Annons

I en rapport beskriver polisen en utveckling i fel riktning och man spår att de kriminella nätverken i Göteborg och i närområdet kommer växa och öka sin kriminella kapacitet under de kommande åren. Polisen har även upptäckt nya släktbaserade kriminella nätverk som etablerat sig i Västsverige och man ser en risk att dessa kommer att kunna växa på lång sikt. För att stoppa utvecklingen i Göteborg måste mer göras, anser kommunalrådet Elisabet Lann (KD).

Man beskriver en förvärrad situation i de så kallade utsatta områdena i nordöstra Göteborg. Detta bedöms delvis bero på desinformationskampanjen mot socialtjänsten men även som en konsekvens av konflikter och en aggressiv rekrytering av ungdomar i området.

LÄS ÄVEN: Gängkriminell samhällsinfiltration ”stort samhällshot”

Medarbetare beskriver också hur ett släktbaserat kriminellt nätverk i området har så stor påverkan att det ibland kan vara svårt att bedriva ordinarie verksamhet.

Så kan vi inte ha det. Så ska vi inte ha det.

Samtidigt konstaterar Lann i sin debattartikel att inga integrationssatsningar i världen kommer att kunna vända utvecklingen så länge släktbaserade kriminella nätverk kan påverka och begränsa det offentligas närvaro och insatser.

LÄS ÄVEN: RAPPORT: Tystnadskultur bland kommunchefer – vill inte ge politiker negativa besked

Som en del i arbetet mot organiserad brottslighet och otillåten påverkan har Göteborg inrättat ett centralt kompetensteam med bemanning av HR-, juridisk- och säkerhetskompetens. Nu vill man se över möjligheten att skapa en specialenhet som utöver att bistå med råd och stöd får i uppgift att också handlägga högriskärenden.

Lann vill också se att skyddet för medarbetare som arbetar med svåra ärenden där de exponeras mot kriminella med stort våldskapital stärks.

Det ska vara riktigt besvärligt att vara kriminell i Göteborg. Från politiskt håll har vi en skyldighet att göra allt som står i vår makt för att återupprätta tryggheten och rättssäkerheten. Kristdemokraterna strävar i alla lägen efter ett samhälle som håller ihop. Vi får aldrig vika oss för de kriminella släktbaserade nätverken som upprättat parallellsamhällen präglade av fruktan och utanförskap som sliter vårt samhälle itu.

LÄS ÄVEN: Poliskälla om maffian i Göteborg: ”En militärt uppbyggd organisation”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
752Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons