I förra veckan avslöjade Samhällsnytt att en polisaspirant bara tre år innan utbildningsstart uttryckt ett stark hat mot SD-väljare som han kollektivt önskade livet ur. Samhällsnytt har sedan dess sökt polisens utbildningsansvariga för att höra hur dessa åsikter tillåts och om preskiptionstiden är tre år även för hat mot andra grupper, exempelvis judar och muslimer. Men när vi ringer slänger ledningen på luren.
Polisaspiranten Beraq Sami är i slutfasen av utbildningen vid Södertörns högskola där han började 2018. Tre år tidigare, 2015 skrev han att SD-väljare är “äckliga” och ”ni alla är fan inte mänskliga!”. Vidare slog Beraq fast att SD-väljare är ”rasister o nazister”. Han uppmanade även alla SD-väljare – i det senaste valet drygt 1,1 miljoner svenskar – att ”följa eran ledare Hitler o ta självmord”.
LÄS ÄVEN: Polisaspirant Bareq hatar ”äckliga SD-väljare” som bör begå självmord: ”Får tycka vad man vill”
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
I slutet av förra veckan gick ledningen för polisutbildningen vid Södertörns högskola ut med en mejlkommentar om uppgifterna där man slog fast att den Facebookstatus som Beraq publicerat “var långt innan studenten antogs hos oss” och därför inte gav anledning att vidta några åtgärder.
Södertörns högskola tar avstånd från hatiska uttryck åt vilket håll de än riktar sig. I övrigt har vi inga synpunkter på vare sig studenters eller anställdas politiska uppfattning. Den facebookstatus som citeras är från 2015, vilket var långt innan studenten antogs hos oss.
Vid antagning till Polisutbildningen, som Polismyndigheten ansvarar för, genomförs bland annat psykologisk prövning och säkerhetsprövning för att bedöma lämpligheten hos de personer som söker till Polisutbildningen. Vi litar till Polismyndighetens bedömning.
Ledningen vill inte svara om judehat är tillåtet
På måndagen försökte Samhällsnytt återigen nå ledningen och kom då i kontakt med Mats Eriksson som är ledare för polisutbildningen vid Södertörns högskola. Men Eriksson var ointresserad av att tydliggöra för skattebetalarna vad som gäller för de som antas till utbildningen beträffande att hysa hat mot olika samhällsgrupper. Han hänvisade istället till sin kollega, detta trots att han har full kännedom om ledningens officiella kommentar.
– Jag kommer inte kommentera det mer i sak. Det ligger via vår prefekt Minna Räsänen och jag föreslår att du kontaktar henne men hon kommer nog hänvisa till det uttalandet som är hållet.
Du ingår också i utbildningsledningen?
– Ja det stämmer det.
Ni har kommit överens att det här är det meddelandet som ni skickat ut.
– Kommit överens… Nej, det är det svaret vi har lämnat.
Ni skriver att “det var lång tid innan”. Vad är preskriptionstiden?
– Ja. Det är det beskedet du får av mig.
Om jag har uttryckt judehat tre år innan utbildningsstart, är jag då lämpad att bli polis om jag klarar psykprov?
– Jag kommenterar inte sakfrågan. Jag kommenterar kommunikationsfrågan och den ser ut som den gör just nu. Så jag pratar inte om i sak rätt och fel – hit och dit. Det är inte det jag pratar om. Det vi har gått ut med – det har vi gått ut med. Det är det som jag hänvisar till.
I det meddelandet antyder man att preskriptionstiden för uttalandet löpt ut.
– Jag fastslår ingenting utan jag hänvisar igen till meddelandet. Du får ringa Minna Räsänen.
När vi ringer Minna Räsänen, som är docent, prefekt och lektor vid Södertörns högskola och ansvarar för polisutbildningen, är hon märkbart tagen av att Samhällsnytt ringer. Minna inleder med tystnad efter att vi presenterat oss.
– [Tystnad] Hej…
Vi skrev om en polisaspirant…
– Du jag kan inte prata med dig just nu. Kan du ringa till vår kommunikationsavdelning och presskontakten där. Så tar vi det den vägen.
Varför kan jag inte få prata med dig?
– Jag är lite på språng och sitter väldigt dåligt och kan inte prata ostört.
Du svarade i din arbetstelefon nu?
– Jo precis. Men jag kan inte fortsätta samtalet.
Jag har blivit hänvisad till dig. Det är du som har bestämt det här meddelandet som skickades ut.
– Kan du ta kontakt med vår kommunikationsutdelning.
Ni skrev att tre år är lång tid innan utbildningsstart. Är det preskibitionstiden?
– [Minna slänger på]
Samhällsnytt har utan framgång sökt presstjänsten vid Södertörns högskola.
Minna Räsänen. Foto: Södertörns högskola
Polismyndigheten vill inte uttala sig på telefon
Samhällsnytt har även kontaktat Polismyndighetens nationella pressavdelning som inte vill svara på frågor över telefon utan hänvisar till att dessa måste mejlas in.
LÄS ÄVEN: Polisutbildningen vidtar inga åtgärder mot SD-fientlig aspirant: ”Inga synpunkter”
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.