Lysekil-kommun
Inrikes

Politiker imiterade ’ortensvenska’ vid möte – anmäls för rasism

Publicerad 8/17/2020
Annons

En kommunpolitiker i Lysekils kommun har anmälts för rasism efter att ha imiterat hur ungdomar i invandrartäta områden pratar svenska. Politikern sade bland annat ”go go mannen” vilket inte kan tolereras av en socialsekreterare som hörde samtalet.

Det var i samband med ett möte i socialnämndens arbetsutskott i januari som socialsekreteraren satt utanför sammanträdeslokalen och hörde ett samtal mellan ledamöter som händelsen uppmärksammades, rapporterar Bohuslänningen.

LÄS ÄVEN: SVT i nya rasistanklagelser mot ’Indianerna’: ”Namnet inte rumsrent”

Lokaltidningen undanhåller vilken ledamot och partitillhörighet det gäller men rapporterar att socialsekreteraren har anmält händelsen enligt lex Sarah till kommunen. I anmälan går det bland annat att läsa hur kommunpolitikern imiterade ungdomar i invandrartäta Badhusberget. Vidare påstås ledamoten ha föreslagit hur vissa ungdomar borde flyttas från fastlandet i Lysekil till Skaftö.

”Under det redan pågående mötet lyfter NN (en ledamots namn) hur ungdomarna talar med varandra på Badhusberget”, ”go go mannen” och ”beskriver fortsatt tydligt hur det låter när barn och ungdomar pratar med varandra.”

”Det är lyhört och det som diskuteras hörs och även syns tydligt till de som väntar på utsidan (…) Att lyfta hur det talas på Badhusberget upplever socialsekreterare är utanför sammanhanget och upplevdes direkt olämpligt och rasistiskt.”

Frustrerad över dålig svenska

Ricard Söderberg (S) är ordförande i socialnämnden och berättar för lokaltidningen att politikern i fråga försökte göra narr av språkbruket eftersom det finns en frustration över att barn i invandrartäta områden inte lär sig tala svenska ordentligt.

– Jag har tillsammans med aktuell chef på socialförvaltningen haft ett enskilt samtal med ledamoten där vi påpekat olämpligheten och att det inte är acceptabelt. Sedan dess har vi inte haft särskilt många möten, berättar Söderberg för Bohuslänningen.

Ungdomsgäng attackerade pensionärer

År 2018 fick kommunen stor uppmärksamhet i samband med ett bråk mellan ungdomsgäng och pensionärer i Lysekils centrum. Nedan följer ett videoklipp som visar händelsen.

”Jag är ingen svenskjävel”

Händelsen fick medborgarjournalisten Joakim Lamotte att besöka området för att uppmärksamma invånarnas ökade oro i den tidigare lugna kuststaden.

Det framkom av Lamottes direktsändning från platsen att flera gäng härjar aktivt i kommunen med bland annat stenkastning och skadegörelse. När en pensionär konfronterade gänget fick han svaret från en yngling att han inte behövde ta ansvar eftersom han inte är ”en svenskjävel”. Men trots polisens närvaro på platsen fanns det ingen hjälp att få eftersom ynglingarna uppgavs vara under 15 år.

– Polisen ropade in mig i bilen och sa till mig vi kan inte mycket göra åt detta. Vi kan inte ta dem. Vi får inte lov att göra något. Vi kan inte ta dem, återberättar en Lysekilbo att polisen sagt.

LÄS ÄVEN: Ungdomsgäng sätter skräck i Lysekil

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons