dadgostar-åkesson

Vansterpartiet bildbank, CC0 / Poltikerveckan Almedalen, CC BY-SA 2.0

Inrikes

Politisk polarisering mellan könen påverkar dejtingmarknaden

Publicerad 11/24/2022
Annons

Unga män och kvinnor lever i åtskilda världar. Medan männen går alltmer högerut, går kvinnorna åt det motsatta hållet på vänsterkanten. Den diametralt skilda synen på samhället påverkar bland annat förhållanden.

En av dem som drabbats av den allt starkare polariseringen är 34-årige Marcus Andersson som fått mer än 20 dejter inställda på grund av att han är nationalist och Sverigedemokrat.

LÄS ÄVEN: Forskare: Kvinnor röstar efter hur deras åsikter uppfattas av kändisar och vänner

− Tyvärr ställer sådant till det i dejtinglivet. Jag tycker att det är ett problem att män och kvinnor drar mer och mer ifrån varandra politiskt. Runtomkring mig ser jag att det blir fler skilsmässor och färre par, säger han till SvD.

Han tycker dock att situationen förbättrats något på senare år i takt med att Sverigedemokraterna växt. Det är inte längre samma stora grej att komma ut som Sverigedemokrat i dag och man är mer accepterad och en del av etablissemanget.

LÄS ÄVEN: Ökad politisk polarisering mellan unga män och kvinnor

Siffrorna talar sitt tydliga språk – kvinnor och män står längre i från varandra politiskt än någonsin tidigare, och störst är skillnaderna bland de yngsta väljarna. Hade kvinnorna fått bestämma hade det blivit en fortsatt rödgrön regering. Hade männen fått bestämma hade Sverigedemokraterna blivit nästan lika stora som Socialdemokraterna.

Svenska medelklass­vänstertjejer svårast

Marcus Andersson tror att vänsterkvinnor har svårare än högermän för att dejta någon med en annan politisk åsikt.

− Jag tror att problemet är att man på vänstersidan ser högersidan som ond, medan vi ser dem som okunniga och naiva. Men min erfarenhet är att troende kvinnor, även om de är vänster, har en helt annan acceptans för olika åsikter och olika människor. Det har till exempel varit mycket lättare att dejta tjejer från Mellan­östern. Det är svenska medelklass­vänstertjejer som har varit omöjliga och sett mig som lägre stående.

LÄS ÄVEN: Unga kvinnor fortsätter rösta för massinvandring

Skälet till detta tror han delvis beror på att social status är viktigare för kvinnor och att de oroar sig för vad bekantskapskretsen kommer tycka.

Skulle du kunna dejta / vara ihop med någon som har en motsatt politisk åskådning?

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons