kakabaveh-löfven2

Foto: Anders Henrikson, CC BY 2.0 / Bengt Oberger, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Politisk vilde kräver egen förhandling med Löfven: ”Jag kommer inte att gå med på vad som helst”

Publicerad 7/1/2021
Annons

Efter att Ulf Kristersson (M) på torsdagen meddelade att han ger upp sonderingsuppdraget gav talmannen det till avsatte statsministern Stefan Löfven (S). Nu kan dock en före detta vänsterpartist stå i vägen för Löfvens eventuella återkomst.

På en pressträff uppgav Ulf Kristersson att det just nu inte finns några parlamentariska förutsättningar för att bilda en borgerlig regering. Följaktligen gavs sonderingsuppdraget i stället till Stefan Löfven.

LÄS ÄVEN: Kristersson ger upp: ”Finns inga parlamentariska förutsättningar”

Som det ser ut i dagsläget samlar Ulf Kristersson 174 mandat och Löfven 175 mandat. För att säkerställa samtliga möjliga röster beslutade Socialdemokraterna i veckan att landsbygdsminister Jennie Nilsson skulle avgå för att kunna återta sin plats i riksdagen.

LÄS ÄVEN: KLART: Landsbygdsminister Jennie Nilsson avgår – ska rädda kvar Löfven

Tidigare såg det ut som att en centerpartist kunde stå i vägen för den före detta statsministern då Helena Lindahl (C) liksom för två år sen ämnade rösta nej till Stefan Löfven och sedan lämna partiet. Men nyligen meddelade hon att hon avser följa partilinjen.

Politisk vilde nytt hot

Nu är det i stället för detta vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, numera politisk vilde, som säger sig vara beredd att rösta nej till Stefan Löfven om det ”är samma borgerliga politik som det blå laget skulle komma med”.

– Vad spelar det då för roll om Kristersson eller Löfven är statsminister, om det är samma borgerliga politik? Jag är socialist och skulle inte rösta på den borgerliga sidan, men inte heller på annan borgerlig politik. Politiken ska vara för majoriteten, inte för eliten. Det vill jag se av Stefan Löfven och de som bildar regering, säger hon till DN.

Då hon ännu inte sett innehållet i politiken kan hon inte säga hur hon kommer att agera vid en statsministeromröstning om Löfven. Däremot gör hon klart att hon inte kommer gå med på vad som helst som ”en massa skattesänkningar för medelklassen och eliten”.

Ingen ska ännu ha hört av sig till Kakabaveh som menar att detta är det svåraste hon varit med om i hela sitt liv.

– Det handlar om samhällsbygget och framtiden, och det är ett tungt ansvar, säger hon.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons