Pontus Bergendahl i Lund arbetade tidigare som chef på ett IT-företag. Det gör han inte längre. För en tid sedan sade han upp sig för att kunna bli klimatbrottsling på heltid. Han låter sig nu försörjas av hustrun och har även dragit in sina barn i den våldsbejakande klimatsekt han anslutit sig till.

Pontus har redan hunnit dra på sig en rad domar för klimatkriminalitet i både Sverige och Norge och ytterligare rättegångar väntar med fängelse i straffskalan. En av domarna gäller en stormning av riksdagen i samband med en partiledardebatt i början av året som Samnytt tidigare uppmärksammat. Att återgå till ett laglydigt liv är dock inget som han överväger.

Pontus är en av dem som skrämts till panik av medierapporteringen om att jordens undergång står för dörren i form av en ”klimatkatastrof”. Han menar att hans trosuppfattning ger honom rätt att begå brott och agera utanför de demokratiska spelreglerna.

– Jag har en moralisk rättighet.

LÄS ÄVEN: Klimat-Greta djupt involverad i vänsterextrema Extinction Rebellion

Lärjunge till Greta Thunberg

Brotten begår han tillsammans med likasinnade i den våldsbejakande vänsterextrema organisationen Extinction Rebellion. Samnytt har i ett antal artiklar tidigare uppmärksammat den Greta Thunberg närstående rörelsen som iscensatt omfattande vandaliseringsattacker och andra brottsliga aktioner i flera länder. Man har också förklarat sig beredda att störta regeringar med dödligt våld.

– Tiden håller på att rinna ut, försvarar Pontus sin och sina trosfränders agerande när SVT kommer för att nyfiket intervjua honom.

Pontus bekänner sig i intervjun som en av skolstrejkaren Greta Thunbergs lärjungar. Det var efter att ha hört ett av Gretas tal som Pontus förstod att han måste lämna allt för att följa henne.

LÄS ÄVEN: Extinction Rebellions ledare trappar upp klimataktivismen – redo att störta regeringar med dödligt våld

Dubbla budskap om våldsanvändning

Under intervjun hävdar Pontus att våld skulle vara ”helt oacceptabelt” för Extinction Rebellion och får inga följdfrågor för påståendet av SVT:s reporter trots att det är belagt, även från organisationen själv, att man inte tar avstånd från utan tvärtom bejakar våldsanvändning, även dödlig sådan.

I en annan del av intervjun uppger Pontus också att det bara är oskyldiga ”tredje man” som Extinction Rebellion i görligaste mån försöker att skydda när hans organisation iscensätter sina våldsaktioner, inte måltavlorna för attackerna.

– Vi gör allt vi kan för att inte tredje man ska skadas.

Kritik har samtidigt riktats mot att attackerna, som ofta går ut på att stopp väg- och flygtrafik, kan leda till livsfara för just tredje man när exempelvis ambulanstransporter eller räddningstjänst hindras från att komma fram. Pontus försvarar dock sådana aktioner med att man i varje fall försöker se till så att blåljustrafik inte ska drabbas.

SVT har talat med en flygsäkerhetsexpert som säger att Extinction Rebellions aktioner där man forcerat sig in på flygfält och ställt till med kaos också medför avsevärda säkerhetsrisker.

LÄS ÄVEN: Klimat-Gretas extremister skapade kaos i attacker mot flygplatser

Ser sig som revolutionär med uppdrag att rädda världen

I sin verklighetsuppfattning betraktar Pontus sig själv som en revolutionär, en person som utifrån en upplevd moralisk rättighet och skyldighet gör uppror för att rädda världen. Han titulerar sig helst ”rebell”. Pontus tror inte att ”klimatkatastrofen” kan undvikas men hoppas genom sin och sina kumpaners brottsliga aktioner kunna mildra den något.

Familjen Bergendahls liv ser radikalt annorlunda ut sedan pappa Pontus anslöt sig till den vänsterextrema klimatsekten. Ekonomin är hårt ansträngd efter att Pontus sade upp sig från sitt välbetalda jobb som IT-chef för att kunna bli klimatkriminell på heltid. Numera lever han på hustruns lön.

Eftersom Pontus utfärdat flygförbud för hela familjen, som nu också i övrigt lever strängt ”klimatsmart”, menar han att levnadsomkostnaderna är så låga att man klarar sig på en lön. Den behöver dock drygas ut med pengar som familjen sparat och lagt undan innan Pontus blev klimatfundamentalist.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Vänsterextrema Extinction Rebellion i ny attack – krossar rutor med släggor och sjunger

Övertalade två av döttrarna att ansluta sig – tredje dottern tar avstånd

Pontus berättar att han genom att hålla ett ”familjeråd” även lyckats övertala två av sina tre döttrar att gå med i Extinction Rebellion. Den tredje dottern har däremot tagit avstånd och sagt nej. Det framgår inte huruvida barnen också varit föremål för brottsutredningar för sina aktiviteter i klimatsekten.

Pontus säger till SVT att det var ”läskigt” att bli dömd i domstol efter hans och kumpanernas stormning av riksdagen under en partiledardebatt. Men han tycker också att det känns ”sorgligt” att de fälldes eftersom han inte tycker det är något fel att sabotera riksdagens demokratiska process när jordens undergång står för dörren.

– Jag är övertygad om att det vi gjorde var rätt.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här släpas blockerande klimataktivister bort från gatan av allmänheten