Feature Hasselbacken 4

Foto: Faksimil SVT

Kultur

Portal till anrikt hotell riven

Publicerad 3/30/2021
Annons

Trots omfattande protester revs den karaktäristiska portalen till Hotell Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Nu vill ägarna bygga en ny portal i dess ställe som efterliknar den som uppfördes där på 1930-talet.

Dagens huvudbyggnad på Hasselbacken uppfördes 1923 efter en brand. I mitten av 1930-talet revs träportalen som funnits där sedan slutet av 1800-talet för att ersättas med en för sin tid modern ljusportal med hundratals glödlampor. Denna försvann dock omkring 1990 då originalportalen i trä återskapades.

2019 köpte PopHouse Hasselbacken och sedan dess har man haft planer på omfattande ombyggnationer. I träportalens ställe ska man nu rekonstruera ljusportalen från 1936. Planen är att träportalen ska återuppföras vid Hazeliusbacken men i nuläget har den tagits ned då trappan till Hasselbacken renoveras.

Stadsmuseet protesterade

Då Hasselbacken har den högsta klassningen av kulturhistoriskt värde motsatte sig Stadsmuseet planerna på att riva träportalen.

”Föreslagen ljusanordning bryter helt ambitionen att förhålla sej till 1920-talet. Uppförande av ny ljusanordningen medför att balusterräcket rivs samt att sikten upp mot både Hasselbacken och Cirkus påverkas negativt”, skrev Stadsmuseet i sitt yttrande under processen på Stadsbyggnadskontoret.

Fastighetsägaren 3E Entertainment säger till SVT Nyheter att förslaget för utvecklingen av Hasselbacken nu ska ut på samråd.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons