Ändringen införs redan den 1 mars och ska säkerställa att momsen betalas in och för varor vars värde överstiger 1 500 ska även tullavgift tas ut.

Efter de många turerna med hundratusentals paket från Kina och utebliven moms står det nu klart att lösningen blir en ny administrationsavgift på 75 kronor på paket från länder utanför EU vars innehåll ligger på upp till 1 500 kronor – är värdet högre blir avgiften 125 kronor.

– Det är bara att bita ihop och antingen betala för den billiga vara man ändå köpt eller konsumera mer på hemmaplan, säger Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket, till SVT Nyheter.

Varje vecka kommer över en halv miljon paket från Kina till Sverige. På bara en bråkdel av dessa betalas moms. Enligt Tullverket går staten miste om uppemot en miljard kronor.

97 procent av paketen som strömmar in i Sverige har ett värde på under 200 kronor, därför räknar Postnord med att många kommer att välja att inte hämta ut sina paket och betala den nya administrationsavgiften och momsen.

– Det kommer säkert att vara väldigt negativa reaktioner från konsumenter i media, säger Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket.

– Å andra sidan har vi många privata aktörer här i landet och andra länder som tacksamt tar emot den förändring som vi nu möjliggör.