Präst döms för fritagning – smugglade ut förvarstagen migrant i resväska
Camilla-Ullén på Migrationsverkets förvar med utvisningsdömde Abdullahi / Väskan som användes för att smuggla ut migranten.

Två kvinnor som stått åtalade för att i en resväska ha smugglat ut en utvisningsdömd afghansk migrant från Migrationsverkets förvar i Gävle döms nu för främjande av flykt. Påföljden stannar dock vid villkorligt och böter. En av de dömda brottslingarna är präst i Svenska kyrkan.

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om den spektakulära fritagningen iscensatt av Camilla Ullén, verksam som präst i Värmdö församling i Stockholm och asylaktivist, och en väninna till henne. Brottet begicks i februari förra året.

Tillsammans tog sig duon in på Migrationsverkets förvar under förevändning att de skulle ge nattvarden till Abdullahi Ibrahimi, som i Sverige även figureat under en annan identitet som Matin Ebra.

Fejkade konvertering till kristendomen

Abdullahi hade uppdagats med att som asylsökare fejka konvertering till kristendomen, fått avslag och väntade nu på att utvisningen skulle verkställas. Camilla, som är i 50-årsåldern och under en längre tid utvecklat en relation till den unge Abdullahi, kunde inte acceptera att hennes skyddsling skulle utvisas.

Kuppen lyckades men polisen kunde snabbt räkna ut hur fritagningen gått till som dessutom fångats på migrantförvarets övervakningskameror. Kvinnorna åtalades för främjande av flykt och nu har tingsrätten meddelat fällande dom.

Villkorlig dom och dagsböter

Påföljden för de två brottslingarna blir förhållandevis mild – villkorlig dom och dagsböter. Ett av kvinnornas juridiska ombud, Anna Wahlström, säger i en kommentar till statsradion att man ändå överväger att överklaga. Båda kvinnorna har nekat till brott.

Så vitt Samnytt erfar är Abdullahi efter fritagningen fortfarande på fri fot. Om han lämnat Sverige eller hålls gömd i landet är oklart. Det framgår inte huruvida Svenska kyrkan avser att vidta några disciplinära åtgärder mot Camilla Ullén med anledning av domen.

Nedan bilder ur polisens förundersökning:

LÄS MER: AVSLÖJAR: Svenska kyrkans präst misstänks ha smugglat en afghan i resväska

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.