Präster inför Pride: Vill öppna Svenska kyrkan för månggifte och gruppsex
Kyrkoherde Gunilla Hallonsten. Faksimil Twitter

I en debattartikel i Kyrkans Tidning, som undertecknats av kyrkoherde Gunilla Hallonsten och Malmöprästen Helena Myrstener, menar man att Svenska kyrkan bör bejaka ”polyamorösa” sex- och kärleksrelationer med fler än två personer inblandade. Artikelförfattarna skriver att de bjuder in till samtal om detta i samband med ”sommarens Pride”.

Gunilla Hallonsten, kyrkoherde i Malmö som tidigare haft flera chefsbefattningar inom Svenska kyrkan nationellt, drar paralleller mellan treenigheten som beskrivs i Bibeln och mänskliga sex- och kärleksrelationer med fler än två inblandade.

Gud själv finns i en pågående process och relation som vi kallar för treenigheten. I denna flödar och pulserar den jämlika, tillitsfulla och ömsesidiga Kärleken. Denna Gud har i sin tur skapat oss till en rik mångfald i sprakande regnbågsfärger”, skriver prästerna i debattartikeln med rubriken ”Därför är det viktigt att vi bjuder in till samtal om polyamori”.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan inviger ny altartavla: HBTQ-paradis ersätter Adam och Eva

Menar att polyamori är alternativ till höga skilsmässotal

I artikeln motiverar prästerna det hela med ”mångfald” – och att skilsmässotalen är höga. De menar att polyamorösa förhållanden, alltså kärleksrelationer där fler personer än två personer ingår, kan vara en lösning på den statistiken.

Vi vet att skilsmässostatistiken är mycket hög. Människor vigs och välsignas och det som började innerligt och ärligt kan sluta i uppbrott. Är det så att den starka tvåsamhetsnormen kan tänkas leda till att människor upplever sig nödda och tvungna att genomgå skilsmässa och uppbrott i rädsla för att dela och samtala om inre behov eller önskan om en förändring? Exempelvis erkännandet av en romantisk kärlek till ytterligare en person?”, skriver de.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraternas partibok styr Svenska kyrkan

Idén hånas i sociala medier

Men Gunilla Hallonstens och Helena Myrsteners vilja och mål att släppa in polyamori i Svenska kyrkan har inte mötts av positiva röster i sociala medier. Tvärtom.

Skribenten Susanna Birgersson undrar sarkastiskt om inte Svenska kyrkan kan börja samtala om incest.

Kommer man lyssna till de erfarenheter, i säg afrikanska länder, där polyamori (dvs månggifte) praktiserats och lämnat efter sargade familjerelationer och vanvård av barn?”, undrar Svenska evangeliska alliansens biträdande generalsekreterare Jacob Rudenstrand, och konstaterar vidare att antalsneutralitet även skulle öppna upp för åldersneutralitet.

LÄS ÄVEN: Ny SD-fientlig ärkebiskop tar över Svenska kyrkan i höst

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mira Aksoy

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!