Alexander Paulsson petas som kandidat till SSU:s förbundsstyrelse. Detta sedan han gjort det ödesdigra misstaget att låta sig bjudas på en öl av sverigedemokraten Robin Lennartsson, kontaktperson för Ungsvenskarna i Värmland. SSU Värmland skriver på Facebook att man inte längre har förtroende för Paulsson.

– Vår tanke var att sätta oss tillsammans och, trots olika åsikter, kunna prata om sådant som förenar, som det politiskt ideella engagemanget, tron på Sverige och det var ganska trevligt för vi slapp ha stridsyxan med oss, sa Alexander Paulsson (S) till SVT under fredagen.

Men stridsyxan fick inte vila länge. Redan samma dag samlades SSU Värmlands styrelse till ett extrainsatt möte där yxan svingades mot Paulsson. Efter mötet meddelades att styrelsen inte längre står bakom nomineringen av Paulsson till SSU:s förbundsstyrelse, uppger SR.

LÄS MER: Bjöds på öl av sverigedemokrat – hotas med uteslutning ur Socialdemokraterna

”Har inte förankrats hos oss”

Enligt SSU-styrelsen får man inte utan tillstånd prata med personer som har kopplingar till Sverigedemokraterna. Petningen motiveras med att man inte kan ha företrädare som det ”inte går att lita på” inte i varje situation ”tar avstånd från” SD:are om man råkar stöta på en sådan.

”Det här handlar inte om huruvida man får ta en öl med meningsmotståndare, det handlar om att Paulsson framställer det som om SSU kan ha samarbete med Ungsvenskarna. Utspelet har inte förankrats alls hos oss och förstår man inte hur detta med rätta väcker reaktioner, om det går att lita på att SSU tar avstånd från SD som parti, är man olämplig som företrädare för SSU”, skriver styrelsen i ett inlägg.

”Dagisnivå”

Trots att styrelsen har begränsat vem som kan kommentera inlägget möts de med få undantag av kritik i kommentarsfältet. ”Jag tror inte det är sant! Vilken dagisnivå”, skriver en kommentator medan en annan menar att styrelsens inställning visar att socialdemokratin ”besitter en unken människosyn” och har gått från att vara en folkrörelse till ”ett parti på ständig dekis”.

Kritik i sociala medier

Journalistprofilen Thomas Gür skriver – med referens till ett välbekant inslag i barnprogramsklassikern ’Fem myror…’ – att ”en ska bort” som oförenlig med socialdemokratisk värdegrund och bifogar fyra bilder. Vid sidan av Alex Paulssons skål med Robin Lennartsson kan man också välja på ledande socialdemokrater som låtit avbilda sig när de frotterar sig med diktatorerna Fidel Castro och Robert Mugabe samt terroristledaren Yassir Arafat.

LÄS ÄVEN: Göran Persson erkänner antisemitism i SSU – ”har fått in stark influens från Mellanöstern”

Även på Twitter lyfts kritik mot beslutet. En person radar upp allvarliga felsteg som partiet förlåtit medan en öl med en Sverigedemokrat är oförlåtlig.