Vid lunchtid på måndagen meddelade oljekoncernen Preem att man tills vidare överger planerna på att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil som skulle ha skapat ett stort antal arbetstillfällen på orten. Miljöpartiet och partiet närstående gröna extremister och klimaalarmister har under lång tid försökt stoppa utbyggnaden men Preem är tydliga med att man inte låtit sig skrämmas eller hotas till beslutet som i stället tas på rent kommersiella grunder till följd av coronapandemins negativa återverkningar på samhällsekonomion.

Kommunen, kommuninvånarna och förvaltningsdomstolarna har samtliga gett grönt ljus för utbyggnaden. Efter påtryckningar från Miljöpartiet beslöt regeringen trots detta att ingripa i tillståndsprocessen på ett sätt som många menar är ministerstyre och ett grovt övertramp mot den demokratiska maktdelningsprincipen mellan den verkställande och dömande makten. Det har sedan regerigsingripandet varit oklart om och i så fall när utbyggnaden kan komma igång.

LÄS ÄVEN: Kritik mot att regeringen tar över rättsfall: ”undergräver domstolarnas oberoende”

Attackerats av miljextremister

Under tiden har gröna extremister utsatt Preemraff för bland annat sabotage, olaga intrång och försök att stoppa fartyg att angöra raffinaderiets hamn. Det är emellertid varken det kritiserade regeringsingripandet eller de gröna attackerna mot anläggningen som föranlett Preems ledning att nu fatta beslut om att skjuta upp utbyggnaden.

LÄS ÄVEN: Klimatextremister greps av polisens insatsstyrka – attackerade Preemraff i Lysekil

Kommersiella skäl bakom beslutet

I stället är det coronakrisen som ställt den tidigare lönsamhetskalkylen på huvudet. Det var bolagets vd Magnus Heimburg tydlig med i när beslutet offentliggjordes till media.

– Beslutet är fattat helt och hållet på kommersiella grunder.

Preems bedömning är att världsekonomin i spåren av covid-19 för närvarande ser ut så att projektet inte är kommersiellt hållbart. Efterfrågan på världsmarkanden på raffinerade oljeprodukter har ”sjunkit markant”, slog Heimburg fast. Situationen kan dock komma att se väsentligt annorlunda ut när världen återhämat sig efter pandemin.

Klimatalarmister gläds

Från klimatalarmistiskt håll är tongångarna efter beskedet glada. Den hårt kritiserade domedagsprofeterande skolstrejkaren Greta Thunberg som det på senare tid skapats en sektliknande personkult kring kallar i en tweet beskedet för en ”enorm seger”, detta trots att beslutet alltså inte är klimatrelaterat.

Vänsterorienterade Naturskyddsföreningen välkomnar beskedet som ”en riktig gåva till svenska folket”. Miljö- och klimaminister Isabella Lövin (MP) sade sig i en kommentar vara ”glad att Preem ser att vi behöver ställa om”. Regeringen avhänds genom Preems eget beslut nu den obekväma heta potatis som man haft att hantera om att i strid med grundläggande demokratiska principer köra över de domstolar som redan gett koncernen klartecken till utbyggnaden.

Dystert besked för Lysekilsborna

För invånarna och kommunstyret i Lysekil tas beskedet inte emot med lika stor munterhet. Här kämpar man med gamla budgetunderskott till följd av skenande socialbidrag och en ökande arbetslöshet i spåren av corona. Utbyggnaden av Preemraff skulle ha varit en ekonomisk vitamininjektion för kommunen och skapat många nya arbetstillfällen.

Nu blir det tvärtom uppsägningar. Heimburg hoppas dock behöva lämna så få sådana besked till de anställda som möjligt men någon siffra på hur många som blir av med sina jobb har inte presenterats. Preem är Lysekils största arbetsgivare.

– Det känns självklart inte alls kul, många har en klump i magen, säger IF Metalls lokale fackordförande Christian Mattsson i en kommentar till SVT och uppger att det är en känsla som delas av Lyseskilsborna i allmänhet och de anställda på Preem i synnerhet.

Ingen miljövinst

Den vinst för klimatet och miljön som MP och den gröna aktiviströrelsen förespeglar som en följd av beslutet ser ut att utebli. Tjockoljan som Preem skulle ha raffinerat själva i utbyggda Preemraff kommer sannolikt nu i stället att skeppas till andra raffinaderier utomlands för motsvarande process och skapa tillväxt och nya arbetstillfällen där.