preemraff-9883
Inrikes

Preems utbyggnad i Lysekil stoppades – nu kommer varsel om uppsägningar

Publicerad 11/25/2020
Annons

Efter påtryckningar från regeringen och olagliga aktioner från klimatalarmistiska aktivistgrupperingar föll oljebolaget Preem till föga och skrotade planerna på en utbyggnad av sitt oljeraffinaderi i Lysekil som skulle ha skapat ett stort antal nya arbetstillfällen. Nu tvingas företaget i stället till stora uppsägningar.

Det blir inga nya jobb i Lysekil som Preem planerat. Detta efter att man i september tvingades skrinlägga planerna på en utbyggnad av oljeraffinaderiet Preemraff. De jobben hamnar nu i stället i utlandet.

LÄS MER: Klimatextremister greps av polisens insatsstyrka – attackerade Preemraff i Lysekil

Som en konsekvens tvingas Preem nu varsla ett stort antal av sina anställda om att de kommer att förlora jobbet. De åtgärder i form av korttidspermitteringar och bortskalning av konsulter som redan vidtagits räcker inte.

Den uteblivna utbyggnaden innebär att man inte kan kompensera för de ekonomiska bekymmer som Preemraff dras med relaterade till corona-pandemin, bland annat i form av ett priskrig på oljemarknaden.

LÄS MER: Preem skrinlägger utbyggnad av raffinaderi i Lysekil – anger coronakrisen som orsak

Vid sidan av Lysekil ska viss personal även sägas upp i Göteborg och Stockholm. I ett första skede handlar det om 130 personer. Förhandlingar med facket har inletts om vilka som ska få gå.

Preem har cirka 1 500 anställda i Sverige. Cirka hälften av dem i Lysekil där alltså utbyggnadsplanerna har måst skrotas. En ombyggnad av anläggningen har i stället aviserats men det är oklart om den kommer att skapa några nya arbetstillfällen eller endast ge befintliga anställda nya arbetsuppgifter.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
778Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons