President varnar: ”Stor världskonflikt” inom två månader
FN:s generalförsamling / Serbiens president Aleksandar Vučić. Faksimil Youtube / Foto: Das österreichische Außenministerium

Serbiens president varnar för att vi är på väg in i en ”stor världskonflikt” inom de närmaste två månaderna. Aleksandar Vučić gjorde det alarmerande uttalandet under den första dagen av FN:s generalförsamlings möte i New York, tidigare i veckan.

– Vi ser en kris som påverkar alla delar av världen, sa Vučić till det serbiska statliga TV-bolaget RTS.

Presidenten ställer sig kritisk till hur FN har utvecklats under senare årtionden och spår en mörk tid framöver.

– Eftersom FN har försvagats och stormakterna har tagit över och praktiskt taget förstört FN-ordningen under de senaste decennierna är vår position är allt sämre, tillade han.

Den serbiske ledaren varnade för att kriget mellan Ryssland och Ukraina hade gått vidare till en mycket dödligare fas.

– Jag förutsätter att vi nu lämnar fasen av den ”särskilda militära operationen” och närmar oss en större väpnad konflikt. Nu är frågan var gränsen går och om vi efter en viss tid, kanske inom en månad eller två, kommer in i en stor världskonflikt som inte har setts sedan andra världskriget, sa han.

LÄS ÄVEN: Nato-bossen: ”Européerna kommer få betala priset för kriget”

Putin mobiliserar

Vucics kommentarer gjordes samma dag som Rysslands president Vladimir Putin beordrade en omedelbar ”delmobilisering” av trupper uppgående till 300 000 soldater. I ett offentligt tal till nationen, som Samnytt tidigare rapporterat om, sa Rysslands president Vladimir Putin att han är beredd att använda ”alla medel som står till vårt förfogande” för att skydda Moskvas territoriella integritet.

– Kärnkraftverket i Zaporizhzhia har beskjutits och även några högt uppsatta representanter för Nato-stater, säger att det kan finnas möjlighet och tillåtlighet att använda kärnvapen mot Ryssland, tillade Putin.

Han sa även att västmakter bör ”påminnas om att vårt land också har olika massförstörelsevapen och när det gäller vissa komponenter är de ännu modernare än Natos, skriver Summit News.

LÄS ÄVEN: FN: Rika länder ska betala mer skatt för klimatet

Kärnvapenkrig påverkar hela planeten

En modellering utförd av Rutgers University, i USA, visar att kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland skulle resultera i att två tredjedelar av planeten att svälta ihjäl inom två år. Beräkningarna visar att cirka 5 miljarder människor skulle omkomma, dels till följd av kärnvapendetonationer men även av sot i atmosfären som skulle blockera solen och ödelägga grödor, rapporterar The Telegraph.

En fullskalig kärnvapenkonfrontation mellan USA och Ryssland skulle, enligt studien, reducera livsmedelsproduktionen baserad på det totala kaloriinnehållet med 90 procent inom tre till fyra år efter konflikt. Resultatet kan dock bli ännu värre då modellen inte inkluderade uppvärmning av stratosfären som riskerar förstöra ozonskiktet och därmed släppa igenom ultraviolett strålning till jordens yta.

– Datan är tydlig, vi måste förhindra att ett kärnvapenkrig någonsin inträffar. Världen har kommit nära kärnvapenkrig flera gånger. Att förbjuda kärnvapen är den enda långsiktiga lösningen, säger Alan Robock, professor i klimatvetenskap vid avdelningen för miljövetenskaper vid Rutgers University.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Almgren

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.