slutforvar-feature

Annika Strandhäll och Clab. Foto: Annika Haas/Curt-Robert Lindqvist

Inrikes

Pressad Annika Strandhäll: Beslut om slutförvar nästa år

Publicerad 12/8/2021
Annons

Ett beslut om slutförvaret av använt svenskt kärnbränsle kommer i januari nästa år. Det säger miljö- och klimatminister Annika Strandhäll vid en pressträff idag.

Svensk kärnbränslehantering lämnade redan våren 2011 in ansökningar om att dels få bygga ett kärnbränsleförvar i Forsmark i Östhammars kommun, dels en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Sedan dess har SKB väntat på besked för att få börja bygga de två anläggningarna.

Tills vidare lagras det använda kärnbränslet på Centralt mellanlager för använt kärnbränsle (Clab) vid Oskarshamns kärnkraftverk. Under våren slog emellertid Vattenfall larm om att det mellanlagret börjar bli fullt, vilket gjorde att det fanns risk att Sveriges kvarvarande sex kärnreaktorer tvingades tas ur drift i förtid.

Regeringen godkände därför i somras en utökning av förvaringskapaciteten vid Clab med ytterligare 3000 ton.

Hotar med misstroende

Men den provisoriska lösningen är inget som alla partier är nöjda med. I söndags hotade Liberalerna med misstroendevotum mot miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) om ett beslut i slutförvarsfrågan inte fattas av regeringen senast 13 december.

För att väcka misstroende mot ett statsråd krävs att minst 35 riksdagsledamöter står bakom det och Liberalerna har bara 20 ledamöter i riksdagen. Under måndagen anslöt sig emellertid Kristdemokraterna, som har 22 riksdagsledamöter, till misstroendehotet. Därmed finns potentiellt ett tillräckligt stort stöd i riksdagen för att väcka frågan om en misstroendeförklaring i riksdagen.

Även Moderaterna och Sverigedemokraterna kräver svar från regeringen, men har inte uttalat sig om huruvida de tänker fälla Strandhäll eller inte på grund av frågan om slutförvaring av använt kärnbränsle.

Besked nästa år

Under onsdagen kallade Annika Strandhäll till pressträff med anledning av slutförvarsfrågan.

– Använt kärnbränsle är mycket farligt, konstaterade hon vid pressträffen.

Strandhäll berättade därefter att regeringen ännu inte bestämt sig, men att den kommer meddelas ett beslut om slutförvaret 27 januari nästa år ”om inget oplanerat inträffar”.

Den 22 december i år kommer regeringen dessutom ge besked om utbyggnad av den befintliga anläggning för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall som SKB vill göra i Forsmark. Anledningen är att de kärnkraftsreaktorer som den rödgröna regeringen avvecklat så småningom ska rivas, och att rivningsavfallet behöver förvaras någonstans.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons