Faksimil Youtube

Ekonomi

Prischock väntar för elbilsägare i vinter

Publicerad 9/3/2022
Annons

Enligt en ny prognos från Stockholms handelskammare kommer det bli dyrare att ladda elbilen än att tanka bensin och diesel i vinter.

Enligt Stockholms handelskammare tyder terminspriserna på el inför vintern att de rörliga elpriserna kan bli mer än tre gånger så dyra som förra vintern, vilket innebär elräkningar på uppemot 100 000 kronor för vinterhalvåret för en genomsnittlig villa.

Även för den som har elbil kommer elpriserna i vinter att innebära en kostnadschock.

– Vi ser en riktig kostnadssmocka framför oss för de som kör elbil. Man kommer behöva vara oerhört försiktig med när och hur man laddar för att undvika de högsta kostnaderna, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, till Carup.

LÄS ÄVEN: 50 procent högre risk för en olycka i en elbil

Enligt Stockholms handelskammares beräkningar, som baseras på aktuella teminspriser, kommer en kilowattimme att kosta drygt sju kronor i januari, både i elprisområde tre och fyra där Stockholm, Mellansverige och södra Sverige ingår. I december ser priserna ut att hamna på över 6,50 kronor per kWh.

Ladda på natten eller inte alls

Enligt Bergkvist finns mycket att vinna på att ladda elbilen på natten för den som har timprisavtal.

– Jag rekommenderar alla att säkerställa att bilen eller laddaren är inställd på smart laddning så man inte startar en laddning när elen är som dyrast. Det är inte osannolikt att vi får kostnadstoppar där elpriset blir tiotalskronor, särskilt under de kallaste vinterdagarna när vi vanligtvis importerar el från kontinenten. Att ladda sin bil då är privatekonomiskt experiment jag inte rekommenderar någon att försöka sig på. Vissa dagar man kanske helt ska avstå från att koppla in laddsladden, säger Carl Bergkvist.

LÄS ÄVEN: Elbilskaos redan när vintern knappt börjat

På vintern drar de flesta elbilar över två kWh per mil och vid kortare körningar går det åt ännu mer ström för att värma upp bilen. Det innebär en kostnad på 15-20 kronor per mil att köra elbilen i vinter. Med dagens bensinpriser kostar en genomsnittlig bensinbil 13 kronor per mil i bränslekostnad.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons