Priserna har redan höjts på nödvändigheter som el, mat, fjärrvärme, drivmedel och boräntor. Nu är det även dags för vattnet att bli dyrare. I Stockholm chockhöjs vattenpriset med hela 25 procent. Och fler prisökningar väntas runt om i landet.

Stockholm Vatten och Avfall förklarar chockhöjningen av priset med att det nu behövs investeringar för framtiden.

Karolina Roos, det kommunala bolagets avdelningschef för finans, uppger att kostnaderna ökar även för ett VA-bolag som ytterligare en anledning till prishöjningen.

– Det blir ungefär 100 kronor i månaden för en villa och 50 kronor för en lägenhet. Sophämtningen höjs med 22 kronor för en villa, men då ska man notera att hanteringen av matavfall är gratis, säger hon till DN.

Således blir vattenräkningen ungefär 1 200 kronor dyrare per år – och sophämtningen 264 kronor dyrare per år – för en villa i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Rekordmånga lånar via pantbanken – hög inflation orsaken

Prisökningar i hela landet

Erik Karlsson, strateg på branschorganisationen Svenskt Vatten, konstaterar att många fler av VA-bolagen (vatten och avlopp) i landet kommer att behöva höja priserna.

– Elpriset är högt, och verksamheten hos VA-bolagen påverkas också av det. Det är dessutom en väldigt kapitalintensiv bransch som behöver investera, och när räntorna går upp så blir det också kostnadsökningar för VA-bolagen. Många är i behov av att höja priserna, säger han.

Han konstaterar också att även om ett bolag inte höjer priserna nu så måste priserna höjas nästa år om inflationen fortsätter. Detta då vattnet ska säljas till självkostnadspris, samtidigt som ekonomin måste gå jämnt ut över tre år.

LÄS ÄVEN: Hyreshöjningar väntas när fjärrvärmen blir dyrare