paludan-koran-wenander

Tobias Hellsten / ToHell, CC BY-SA 4.0 / Faksimil Vimeo

Inrikes

Professor i offentlig rätt: Polisen har INGET stöd i lagen att stoppa koranbränning

Publicerad 2/10/2023
Annons

Efter att polisen nekat tillstånd för en ny koranbränning vid den turkiska ambassaden i Stockholm fick man skarp kritik från yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. Nu sällar sig Henrik Wenander, professor i offentlig rätt, till kritikerna.

Polisen avslog demonstrationstillståndet med hänvisning till att man inte kan garantera säkerheten och det ökade terrorhotet mot Sverige. Beslutet togs efter att man haft kontakt med Säpo.

– Vi kan inte tumma på våra fri- och rättigheter, sa yttrandefrihetsexperten Nils Funcke på onsdagen.

LÄS ÄVEN: Yttrandefrihetsexpert sågar polisens avslag för ny koranbränning

Polisens beslut om att avslå den planerade koranbränningen utanför Turkiets ambassad har inget stöd i lagen. Det menar Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, som tror att beslutet kommer att rivas upp ifall det skulle överklagas till domstol.

– Jag kan inte se att polisens beslut har något stöd i lagen, säger Henrik Wenander till TT.

Ologisk argumentation

Ett avslag av den typ polisen beslutat om får enligt ordningslagen endast ges om ”det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi”.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Paludan bränner koranen utanför Turkiets ambassad

I beslutet skriver polisen dock själva att det inte finns några omständigheter som tyder på att det kan uppstå allvarliga störningar av ordningen eller säkerheten, varken vid sammankomsten eller i dess omedelbara omgivning. Vad man i stället hänvisar till är ”den risk för terrorattentat som kan komma att inträffa i andra delar av Sverige eller mot svenska intressen utomlands”.

En sådan argumentation från polisen har Henrik Wenander aldrig sett förut.

Kommer överklagas

Kulturföreningen som ansökt om demonstrationstillståndet ska ha för avsikt att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

– Som lagstiftningen ser ut ser jag ingen möjlighet till att de ger polisen rätt, konstaterar Wenander.

LÄS ÄVEN: Internationell islamisk domstol föreslås – koranbrännare ska AVRÄTTAS

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1145”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons