Framåt slutet av året väntas såväl konsumtion som investeringar samt export öka igen. Det framgår av en höjd BNP-prognos från Handelsbanken. Det är dock inte alla som tolkar framtiden på samma positiva sätt.

”2025 lyfter svensk ekonomi” skriver Handelsbanken i ett pressmeddelande på onsdagen.

– Det blir ett tufft år till men sedan lättar det. Vi räknar med att budgeten för 2025 kommer att innehålla ofinansierade reformer på omkring 70 miljarder kronor, med både mer pengar till kommunsektorn, offentliga investeringar och hushållen, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

Enligt banken bedöms reallönerna börja öka i år och Riksbanken inleder räntesänkningar, men det är först nästa år när inflationen är under kontroll som dörren öppnas för finanspolitiken och svensk ekonomi kan ta ordentlig fart.

LÄS ÄVEN: Svenskarnas skuldberg hos Kronofogden växer – nytt rekord

I Handelsbankens nya konjunkturprognos räknar bankens makroekonomer med att inflationen fortsätter svalna och att de enorma ekonomiska obalanserna de senaste åren nu till stora delar ligger bakom oss. Man ser en mer stabil och förutsägbar utveckling de kommande åren.

– Vi räknar med att en försiktig återhämtning i svensk ekonomi inleds andra halvåret i år. Nästa år tar tillväxten i ekonomin mer fart då penningpolitiken blir mindre åtstramande, arbetsmarknadsläget ljusnar och finanspolitiken mer expansiv, säger Christina Nyman.

Handelsbankens makroekonomer räknar med att BNP ligger mer eller mindre oförändrad i år för att stiga med 2,4 procent nästa år och 2,5 procent 2026.

Annan prognos hos Nordea

På Nordea ser man dock annorlunda på läget framöver. Där räknar man med en BNP-minskning på 0,5 procent i år och en svagare återhämtning på 2,2 procent kalenderkorrigerat 2025.

– De senaste åren har utmaningarna varit många, de ekonomiska kasten stora och ytterligheterna flera. Centralbankernas förväntade räntesänkningar skapar förutsättningar för en återgång och stabilisering av tillväxt, inflation och delvis även av ränteläget. Trots det står hushåll och företag inför en mödosam anpassning till ett högre kostnadsläge, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth i ett pressmeddelande.