För tre år sedan lanserade det Moderaterna närstående studieförbundet Medborgarskolan projektet Kvinnokarta Helsingborg som beskrivs som ”ett initiativ som vill synliggöra historiska helsingborgskvinnor som levt och verkat i staden”. En av de omkring 30 kvinnor man valde att lyfta fram är Hilda Nilsson som dömdes till döden för att ha mördat åtta barn – ett val som visat sig bli kontroversiellt.

– Vi saknade kvinnors röster ur historien. Det fanns inte så mycket lättillgänglig information för helsingborgarna, så det ville vi skapa, sa Camilla Bergvall, initiativtagare och projektledare för Kvinnokarta Helsingborg på Medborgarskolan, till SVT Nyheter i mars 2018.

Då kommenterade Bergvall även valet av den så kallade änglamakerskan.

– Det är både goda och onda kvinnor, från olika klasser och bakgrunder. Det är viktigt att visa att kvinnor är människor och kapabla till både goda och onda handlingar, vi är lika komplexa varelser som män.

I dag är det organisationen FemHbg som driver projektet vidare och det är i kvinnokartan för Landskrona Hilda Nilsson tagits med. Valet har väckt reaktioner och enligt Bergvall frågor många om det.

– Vi lyfter inte fram henne som en förebild, vi romantiserar inte hennes gärningar – utan i stället den kontext som hon verkade i och hur det var möjligt att hennes gärningar kunde begås, säger Camilla Bergvall.

Hon säger sig bli förvånad över reaktionerna och tror att det handlar om kön och då man läser historieböcker så handlar det nästan uteslutande om män som begått grova gärningar och då kvinnor lyfts fram är de ”goda, superheliga personer”.

En av dom som reagerat är Richard Glantz.

– Jag reagerar på uttrycket att Hilda Nilsson är ”viktig och betydelsefull” för historien. Är en person som mördar barn viktig? Nej, jag tycker nog inte det, säger han.