Den nya medicinska nässprejen innehåller psykedeliska substanser i så små och precisa mängder att oönskade biverkningar undviks.

Nässprejen för behandling av posttraumatiskt stressyndrom har tagits fram av forskare på det israeliska biomedicinföretaget Madigral Mental Center. Den innehåller de psykedeliska substanserna psilocybin och ketamin.

LÄS ÄVEN: Denver första amerikanska staden som avkriminaliserar ’magiska svampar’

Ambitionen är att sprejen även ska kunna förebygga att människor drabbas av PTSD, detta genom snabb behandling i kontakt med vården efter att ha drabbats av en traumatisk upplevelse.

Företaget använder ett avancerat israeliskt system där de verksamma substanserna transporteras av mycket små organiska nanopartiklar direkt från näsan till hjärnan. Genom metoden hoppas forskarna kunna ge en mycket liten och exakt doserad, snabbverkande och effektiv behandling.

Inga hallucinationer

Vid behandling med psykedeliska droger för att behandla psykisk sjukdom, exempelvis svamp, kan patienterna få kraftiga hallucinationer och måste övervakas under behandlingen. Detta tror man dock inte ska vara ett problem med nanodosering.

LÄS ÄVEN: Cannabis släpps fritt i Tyskland

Normalt används psykoterapi och mediciner för att behandla PTSD men nyligen har israeliska forskare också fått en god effekt av så kallad hyperbar syrgasbehandling.