psykforsvaret-88834
Inrikes

Psykförsvaret ska sitta i Karlstad – vill bestämma vad som är sanning och lögn inför valet

Publicerad 3/18/2021
Annons

Det är nu bestämt att nyinrättade Myndigheten för psykologiskt försvar – i folkmun kallad ”Sanningsministeriet” – får sitt högkvarter i värmländska Karlstad. Myndighetens huvuduppgift blir att avgöra vad som är sant och osant i den offentliga debatten.

Formellt lyder uppdraget att ”identifiera och möta desinformation och vilseledande ryktesspridning, som kan utgöra ett hot mot Sveriges demokrati”. Så formulerade sig regeringen torsdagen som även tillsammans med Säpos högste chef aviserade en ny strategi gällande ”hot mot rikets säkerhet” där fokus ligger på ”högerextrema” och ”coronakritiska” som man menar styrs av främmande makt.

Stab på 50 personer ska övervaka nätet

Den 1 januari 2022 ska verksamheten med att stämpla uppgifter med en grön sanningsstämpel eller röd lögnstämpel vara i full gång.

Myndigheten får täta band till den sedan tidigare omdiskuterade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som också har lokaler i Karlstad. En av de viktigaste uppgifterna i närtid för den nya myndigheten uppges bli att se till att valutgången 2022 inte påverkas av uppgifter som regeringen anser är desinformation.

Del av JÖK-överenskommelsen

Daniel Bäckström från regeringens stödhjulsparti Centern förklarar för SVT Nyheter varför man anser att den nya myndigheten är viktig att få på plats:

– Den är viktigt för att skydda och värna vårt öppna och demokratiska samhälle. Med tanke på det säkerhetspolitiska läget har försämrats senaste åren. Ett exempel är att det sprids vilseledande information om pandemin.

Att myndigheten inrättas ingår som en del i JÖK-överenskommelsen mellan regeringspartierna S och MP tillsammans med stödhjulspartierna C och L.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1232”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons