danielsson-psykforsvar

Anders Danielsson på konferensen Folk och Försvar t.h. Faksimil Youtube

Inrikes

Psykförsvarets uppdrag AVSLÖJAS: ”Man ska lita på politiker”

Publicerad 3/2/2021
Annons

Den tidigare Säpochefen och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson, som på förra årets konferens Folk och Försvar likställde regimkritiska åsikter med terrorism, är aktuell igen. I Aftonbladets podd Höjd beredskap som leds av ledarskribenten Anders Lindberg berättar han om den nya myndigheten för psykologiskt försvar som ska sättas i drift i början av nästa år. Med i samtalet var konspirationsteoretikern Patrik Oksanen och ”säkerhetskonsulten” Johan Wiktorin – som vill att Sverige ska ta efter Ryssland i begränsningarna av yttrandefriheten.

Måste lita på politikerna

LÄS MER: Anders Danielsson: Regimkritiska åsikter kan liknas vid terrorism

Danielsson, som även levererade den statliga utredningen om myndigheten för psykförsvar, inleder med att betona vikten av att behålla den fria debatten i Sverige – men nästan omgående svänger han och avslöjar att det kommande psykförsvaret bland annat ska arbeta för att man ska ”lita på politiker och så vidare”. I samma stycke betecknas den fria åsiktsbildningen som fientlig informationspåverkan som måste bekämpas:

– Ett annat exempel på där vi har en stor risk (för informationspåverkan – anm.) är samarbete med Nato, migrationsfrågorna… eller rent allmänt att man ska lita på politiker och så vidare.

”Allvarligt” när medborgare kritiserar staten

Anders Lindberg som leder podden ställer frågan om förtroendet för myndigheterna och nämner att det finns ”aktörer” som vill underminera detta förtroende. Anders Danielsson plockar tacksamt upp ämnet:

– När det tar form av hat och hot, när man går över den gränsen, det är då rädslan att tala fritt uppstår. Och det har vi sett exempel på senast med Folkhälsomyndigheten. Det är ganska allvarligt faktiskt.

Det exempel med Folkhälsomyndigheten som han syftar på är en privat grupp på Facebook där bekymrade medborgare, forskare och experter ifrågasatte Sveriges hantering av corona. Gruppen hängdes ut med namn och bild av gammelmedier – bland annat av statsradion som stod för den första granskningen och Expressen. Till följd av statsradions drev, som fick stöd av psyops-officeraren tillika presschefen på Folkhälsomyndighen Christer Janson, flydde gruppens grundare Keith Begg Sverige  – något som Samnytt uppmärksammade i flera artiklar.

LÄS MER: Keith Begg kritiserade Sveriges coronastrategi – nu tvingas han lämna landet efter statens drev

”Högerextrema krafter vill skapa oro i samhället”

Vidare menar Danielsson att det är viktigt att kritiken mot staten och myndigheterna inte ska bli ”överdriven”. För att bedöma om kritiken är överdriven kommer ”bästa specialister” från den hårt ifrågasatta myndigheten Säpo att rekryteras – som inom ramen för psykförsvaret ska se till att medborgarna inte korsar den röda linjen.

LÄS ÄVEN: Förra Säpochefen kräver: Ta IS-terrorister till Sverige

När Danielsson har pratat klart tar panelen med inbjudna gäster vid. Konspirationsteoretikern Partik Oksanen som vi granskat i flera artiklar ger stöd till Danielsson och menar att ”det fria samhället är under attack”. Detta genom att kritiska medborgare samlades i Facebookgruppen Mewas och fick för sig att kritisera makten:

– Vi kan inte utesluta att det finns högerextrema krafter i det här som vill skapa oro i samhället. Vi kan inte heller utesluta att det finns en statsaktör någonstans inblandad i det här.

Att medborgare får tycka och säga som de vill är ”problematiskt för demokratin”, menar Oksanen.

LÄS ÄVEN: Patrik Oksanen anklagades för att vara pedofil – fick staten att betala för rättegången

Sverige behöver lära sig av Ryssland hur man kväver yttrande- och pressfriheten

En annan gäst i panelen var Johan Wiktorin som kallar sig ”underrättelse- och säkerhetskonsult” och har band till Socialdemokraterna. I podden säger han att situationen med yttrande- och pressfriheten i Putins Ryssland egentligen är en ”väldigt smart genomtänkt syn på det moderna informationssamhället”. Han menar att Sverige bör lära sig av och anamma de ryska metoderna att hantera kritiska journalister och opinionsbildare:

– Om vi tittar på Ryssland exempelvis som rent doktrinärt sorterar in informationsteknologiska dimensionen och informationspsykologiska dimensionen tillsammans i en enda helhet – i informationssäkerhet. Det tycker jag är en väldigt smart genomtänkt syn på det moderna informationssamhället. Och det borde vi studera lite noggrannare – dels för att förstå, men dels för att se om det finns något att lära oss också.

Johan Wiktorin. Faksimil Facebook

Vidare menar Wiktorin att ”det vore dumt” att inte införa nya brottsrubriceringar i brottsbalken som ska straffa avvikande åsikter.

Automatiserad censur ska införas på svenska tidningar

Journalisten Amanda Wollstad menar att för att det kommande psykförsvaret ska vara effektivt ska man ”själva på redaktioner lyfta upp diskussionen” och uppmanar till att införa automatiserad censur på svenska tidningar:

– Det finns en hel del enkla grejer man kan göra… Man kan lägga in varningar i stilguiderna som man ofta har när man sitter och skriver på redaktionerna som reagerar på när man pratar om Ukraina och inbördeskrig i samma text.

Amanda Wollstad. Faksimil Twitter

I en avslöjande intervju med mångårige DN-journalisten som även ingick i DN:s ledningsgrupp Thorwald Olsson som kan ses nedan framgick att det på 1980-talet fanns en tjänsteman från dåvarande Styrelsen för psykologiskt försvar på redaktionen:

Den personen ska ha haft pärmar med komprometterande uppgifter på DN-journalister som på det sättet skulle hållas under kontroll. Vidare medgav Olsson även att han liksom andra personer ur ledningen fick skriva på ett hemligt avtal med myndigheten. Det återstår att se om den nya myndigheten för psykförsvar kommer att medföra liknande förändringar för svensk media.

Man kan lyssna på hela podden om psykförsvaret på denna länk.

LÄS ÄVEN: TOTALSLAKT – MSB:s psykkrigare Tofvesson FLYR Samnytts frågor

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1049Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons