Det blev en oväntad förlust på Landsdagarna för den del av partiet som vill se mer omfattande nedskärningar av ”public service”. Med endast 9 rösters marginal vann partiledningens linje. ”Jag är nöjd att landsdagarna biföll det centrala i vår motion”, säger Kinnunen (SD) om resultatet.

Inför Landsdagarna hade den del av partiet som vill se större förändringar av SVT och SR:s verksamhet samlat ihop stort stöd för sin linje. Dagarna innan var det 15 distriktsordföranden som stödde linjen om större nedskärningar och en annan finansieringsmodell av public service.

Men till mångas förvåning förlorade ändå den Public service-kritiska delen med nio röster. Martin Kinnunen, en av de som ville se större förändringar, tar det hela med ro.

Delar av förslagen bifölls

– Jag är nöjd att landsdagarna biföll det centrala i vår motion om att effektivisera och sänka kostnaderna för public service. Det ska bli intressant att följa partiets politikutveckling på området.

LÄS MER: Stort stöd inom SD för att kraftigt skära ner på statsmedia: ”Det ser positivt ut”

– Vad gäller debatten på landsdagarna blev den väl tillspetsad så att det för många framstod som att det handlade om att bevara eller lägga ned public service när alla var överens om stora förändringar. Jag hoppas på en mer saklig diskussion på kommande landsdagar.

Han lägger också till att han har förståelse för att talespersonerna i denna fråga inte vill bakbindas av ett beslut på Landsdagarna.

– Debatten handlade egentligen om olika medel för att genomföra den här effektiviseringen. Det är inte märkligt att talespersonerna vill ha större frihet i att formulera den politiken, avslutar han.