Putin: ”Väst sprängde Nord Stream – sanktioner var inte tillräckligt”
Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 /Kustbevakningen

Rysslands president Vlaidmir Putin anklagar väst för att ha utfört sabotagen av gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Enligt Putin är sanktionerna mot Ryssland inte tillräckligt för ”anglosaxarna”.

Det var först i ett telefonsamtal på torsdagen mellan Vlaidmir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan som den ryske presidenten framförde att sabotagen mot gasledningarna är internationell terrorism, rapporterar Reuters.

LÄS ÄVEN: Amerikansk helikopter över Östersjön natten till måndagen

På fredagen tog Putin återigen upp ämnet i samband med en cermoni för utbrytarregionerna Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson i Ukraina som nu ska integreras i Ryssland.

I sitt tal sa Putin att ”anglosaxarna” ligger bakom sabotagen av gasledningarna, rapporterar Reuters.

– Sanktionerna var inte tillräckligt för anglosaxarna. De har övergått till sabotage. Otroligt, men sant och organiserat sprängningarna av Nord Stream, på botten av Östersjön.

– De har börjat förstöra den europeiska energiinfrastrukturen. Det är uppenbart för alla vem som tjänar på det. Den som tjänar på det gjorde det också, så klart, sa Putin.

Hela talet kan ses nedan:

USA avfärdar

Redan på onsdagen framförde Rysslands utrikesdepartement att sabotagen skedde i vatten som man hävdar kontrolleras av USA:s underättelsetjänster. En uppgift som USA avfärdade samma dag.

– Alla vet att Ryssland har en lång tradition av att sprida desinformation. Och det är vad de gör nu, sa en talesperson för USA:s säkerhetsråd, enligt Euronews.

LÄS ÄVEN: Trump varnar för tredje världskriget

Spionchef påstår sig ha bevis

Sergej Naryshkin är chef över Rysslands yttre underättelsetjänst, SVR, och han hävdar att landet har inhämtat material som pekar mot att väst ligger bakom explosionerna.

– Vi har material som pekar mot väst har organiserat och utfört dessa terroristhandlingar, säger Sergej Naryshkin.

Naryshkin har ännu inte visat något material men framförde att väst just nu arbetar med att ”göra allt för att dölja de verkliga förövarna och organisatörerna av detta internationella terrordåd”, rapporterar Reuters.

Ryssland har begärt ett möte i FN:s säkerhetsråd rörande sabotagen av gasledningarna.

200 miljarder kronor

Att bygga de båda gasledningarna Nord Stream 1 och 2 har kostat över motsvarande 200 miljarder svenska kronor. Minst hälften av den prislappen har ryska Gazprom stått för, medan oljebolag i Europa stått för resterande andel.

LÄS ÄVEN: Aftonbladet: ”Nonsens” tro att USA saboterat Nord Stream

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.