Putinpriser sossepriser

Foto: Faksimil Facebook/residential Press Office

Inrikes

”Putinpriser” men inte ”sossepriser” på nyordslistan 2022

Publicerad 12/27/2022
Annons

Den så kallade nyordslistan presenterades på tisdagsmorgonen. Ett av orden för 2022 är ”Putinpriser” men ”sossepriser” finns inte med listan.

Det är Institutet för språk och folkminnen som står bakom listan och i år innehåller den ord som klimatbiljett och dödsdoula.

LÄS ÄVEN:Regeringen fortsätter skylla på ’Putinpriser’

Flera av orden har även anknytning till händelser under året som har gått. Det handlar bland annat om energikrig och Putinpriser. Hela listan går att läsa HÄR.

Faksimil

”Sossepriser, inte Putinpriser”

Begreppet ”Putinpriser” kommer från Socialdemokraterna som i valrörelsen försökte att lägga skulden för sina egna inrikes ekonomiskpolitiska misslyckanden på Ryssland och försökt etablera det nya ordet. Men de ökade levnadskostnaderna, höga el- och drivmedelspriser har i folkmun börjat kallas ”sossepriser”.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: Sossarna försöker luras att bränslepriserna är någon annans fel

I somras författade Ulf Kristersson (M) en debattartikel i vilken han framförde att olika S-ministrar skyller Sveriges problem på omvärlden och Putin.

”Det handlar om sossepriser, inte Putinpriser – hemkokta pålagor som känns i plånboken. Nästan 18 000 kronor per år har Socialdemokraternas skattehöjningar kostat en vanlig tvåbarnsfamilj. 28 000 per år, om man lägger till notan för höjda elpriser, på grund av den misslyckade energipolitiken. Resor, plastpåsar, kläder, boende och elektronik har avsiktligen gjorts dyrare.”

LÄS ÄVEN:”Sossepriser” driver allt fler svenskar till hjälporganisationer
LÄS ÄVEN: LYSSNA: Putinpriser – eller sossepriser? SVT intervjuas!

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons