Qatar bjuder in efterlyst muslimsk hatpredikant
maapu, CC BY 2.0

Zakir Naik, som är efterlyst i Indien på grund av anklagelser om terrorrelaterade aktiviteter och uppvigling till hatretorik, ska ha rest till Qatar för att hålla flera religiösa föreläsningar.

Flera videor på sociala medier visar Naik på plats flankerad av frivilliga.

”Predikanten Sheikh Zakir Naik är närvarande i Qatar under VM och kommer att hålla många religiösa föreläsningar under hela turneringen”, twittrade Faisal Alhajri, en programledare på Qatars statliga sportkanal Alkass.

LÄS ÄVEN: Qatars muslimska kupp – förbjuder öl under fotbolls-VM

Naiks närvaro vid den kontroversiella turneringen har utlöst upprördhet bland flera personer i Indien och förväntas väcka nya spänningar med nationen efter ett diplomatiskt bråk i juni där en av Indiens styrande partimedlemmar kommenterade profeten Muhammed.

Samtidigt befinner sig Indiens vice president Jagdeep Dhankhar på ett besök i Qatar för att delta i öppningscereminin.

Hyllade bin Ladin

Den islamiska predikanten bannlystes i Indien 2016 och åtalas för att ha spridit hatretorik och uppviglat till terrorism. Han står också inför anklagelser om penningtvätt efter misstankar om att ha förvärvat kriminella tillgångar för 28 miljoner dollar för att köpa fastigheter i Indien och finansiera evenemang.

Naik, som främjar en radikal form av islam på tv-kanalen Peace TV, har uppskattningsvis 200 miljoner tittare över hela världen.

LÄS ÄVEN: Qatar använder fotbolls-vm för att sprida islam

Han har levt i exil i Malaysia där den dåvarande regeringen nekade Indiens begäran om utlämning och sa att han inte kommer att utvisas ”så länge han inte skapar några problem”.

Han bannlystes också av Theresa May i Storbritannien när hon var inrikesminister, efter att han hyllat Usama bin Ladin och sagt att ”alla muslimer borde vara terrorister”.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!