Universitetsstaden Lund har i likhet med stora delar av Sverige drabbats av en våg av bilbränder. Nu uppmanar räddningstjänsten lundaborna att inte parkera sina bilar nära byggnader då dessa också kan ta eld vid en eventuell bilbrand. 

– Mönstret är att det har startat utvändigt och att bilarna ofta finns på dolda platser, säger Jonas Sandberg, utredare vid Räddningstjänsten syd, till SVT.

På grund av detta vill räddningstjänsten att man ska parkera sina bilar där ”det finns belysning och där folk passerar”.

LÄS ÄVEN: Polisens teori: Sommarlov orsak till bilbränder

I somras började lokaler tillhörande en skola i Lund, Kunskapsskolan, brinna som följd av att en bil som stod parkerad intill eldhärjades. Tre bilar brann nyligen nära Region Skånes lokaler, vilket  kunde ha lett till att byggnaden börjat brinna om man inte hunnit få kontroll över bilbranden.

Byggnader intill de drabbade bilarna riskerar alltså också att antändas. Problemet med bilbränder har eskalerat så lång att räddningstjänsten nu föreslår att parkeringsplatser ska flyttas från hus i Lund.

– Vi råder att man inte parkerar för nära byggnader, med tanke på risken för brandspridning, säger Jonas Sandberg.

Bilbränderna i Lund

Just nu utreds 21 bilbränder i Lund som samtliga skett efter den 21 juni i år. Alla bränder har skett i de centrala delarna av staden.

När SVT frågar polisen Eva Gun Westford huruvida det kan vara samma gärningsman vill hon inte framhålla någon särskild teori:

– Det kan det vara men det kan också vara helt olika och det är alldeles för tidigt att säga. Det får utredningarna visa och just nu utreds de separat.

Totalt har 50 bilar förstörts av bränder i Lund bara i år. Ingen gärningsman är gripen och polisen har inte heller någon misstänkt.

LÄS ÄVEN: Polisen ger upp om bilbränderna – vill att allmänheten löser brotten