Utåt talar man om feminism och ”systerskap”, men inom organisationen Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, råder en dysfunktionell kultur. Trots att kansliet bara haft runt sex-sju fasta tjänster har fyra personer sjukskrivits på grund av arbetsmiljön under de tre senaste åren.

Varje år får Roks upp till 15 miljoner kronor i statligt stöd och samordnar i dag ungefär 100 kvinno- och tjejjourer runtom i landet. Till skillnad från andra liknande organisationer är Roks kvinnoseparatistiskt.

Nu vittnar flera tidigare medarbetare om en arbetsplats som under flera års tid präglats av en kultur med maktmissbruk, mobbning och utbrändhet.

– Efter några veckor på nya jobbet började jag märka att styrelsen drev organisationen väldigt hierarkiskt. Jag jämförde det till slut nästan med en militär styrning, säger en kvinna till Expressen som var överlycklig då hon för några år sen fick jobb på Roks kansli.

Förvärrades med ny ordförande

Efter att Jenny Westerstrand valdes till ordförande 2018 eskalerade maktspelet i ren mobbning och utfrysning av enskilda personer och vissa ”hamnade på svarta listan”. En efter en sjukskrevs de för psykiska åkommor, framför allt utmattning.

Efter tips från allmänheten gjorde Arbetsmiljöverket nyligen en föranmäld kontroll på Roks kansli på Södermalm Stockholm och anmärkte då på att organisationen inte undersökt arbetsmiljöförhållandena tillräckligt. I utlåtandet skriver myndighetens inspektörer bland annat att ”risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön kan leda till ohälsa för enskilda medarbetare eller arbetsgrupper”.

Bilden som de före detta medarbetarna vittnar om tillbakavisar Jenny Westerstrand.

Samma problematik hos myndighet

2018 skapade den nya jämställdhetsmyndigheten rubriker då över 70 procent av de anställda riskerade att bli utbrända på grund av arbetsmiljön. Bland problemen som framkom fanns bland annat mobbning och trakasserier.