Rakhmat Akilov åtalas för terrorbrott – ville straffa Sverige

Akilov räknade med att dö i samband med dådet. Utvisning går han med på men vill inte ha livstids fängelse.

På tisdagen åtalades uzbeken Rakhmat Akilov som i april 2017 utförde ett terrordåd med lastbil på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fem personer mördades, tre på plats och två senare på sjukhus. 15 skadades.

Akilov erbjöd sig att utföra terrordåd i Stockholm och svor sin trohet till IS. Motivet var att straffa Sverige för att man skickat bombtekniker till Irak och stödet till kurderna i Irak och Syrien i kampen mot IS.

Inför dådet sökte Akilov efter information om gayklubbar, som också kan ha varit ett av de tilltänkta målen.

I chattkonversationer har Akilov diskuterat dådet med ett flertal andra personer. Han hade kopplingar till ett sunniextremistiskt nätverk med stark koppling till Uzbekistan.

Timmarna innan dådet spelade han in ett ”islamistiskt anförande” med uttalanden om att ”det är dags att döda”.

I lastbilen fanns en hemmagjord anordning som var meningen att explodera och potentiellt ta ännu fler människors liv. Denna började dock bara brinna.

Åklagaren har yrkat på livstids fängelse och utvisning om Akilov fälls för terroristbrott, något han erkänner sig skyldig till.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.