bandage

Stiga på, CC BY-SA 4.0

Vetenskap

Tyg av räkskal räddar ukrainska liv

Publicerad 3/24/2023
Annons

Ett speciellt sorts tyg tillverkat av räkskal som stoppar blödande räddar tusentals liv i Ukraina, detta enligt en läkare som arbetar i krigszonen.

Bandagen tillverkas i brittiska Somerset av Nonwovenn och tillhandahålls i första hjälpen-kit som distribueras till den ukrainska militären. De är belagda med ett extrakt som kallas kitosan och kan stoppa blödning genom att bilda blodproppar.

LÄS ÄVEN: Ambassadör: Polen kommer tvingas in i kriget

– Det har räddat många liv, tusentals av dem, menar jag, säger Iryna Rybinkina, konsulterande hjärtnarkosläkare som arbetar frivilligt för välgörenhetsorganisationen Smart Medical Aid efter att ha lämnat sitt jobb i Brighton för att utbilda läkare på frontlinjen.

Rybinkina har använt bandagen tillsammans med andra kompressionsförband på slagfältet många gånger. Även den ukrainska militären ska ha varit så pass imponerade av produkten att de kort efter invasionen bad om att få så många som bara kunde tillverkas.

Gelpropp

Gasväven syftar till att stoppa kraftiga blödningar från sår med 60 sekunders kompression. Kitosan extraheras ur räkskal och renas sedan. När det kommer i kontakt med blod sväller det till en gel för att bilda en propp.

Bandagen används också av den amerikanska och brittiska militären.

LÄS ÄVEN: Väst har skänkt 1 700 miljarder till Ukraina

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
847Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons