Foto: Anders Lagerås.

Rapport: Elpriset fördubblas i framtiden

Delningar

Samtidigt som en fördubbling aviseras i samband med en enerigiomställning, bedömer man att priset skulle bli ännu högre ifall dagens system skulle bibehållas.

Enligt en ny rapport från det amerikanska konsultföretaget Boston Consulting Group, BCG, som gjorts på uppdrag av Skellefteå Kraft, kommer elpriset mer än fördubblas i framtiden då Sverige ställer om till 100 procent förnybar energi.

”Vi bedömer att oavsett scenario kommer elpriset gå upp från den idag låga prisnivån”, säger Fredrik Lind, senior partner på BCG.

Spotpriset väntas stiga från dagens nivåer kring 30 öre/kWh till över 60 öre 2030. Omställningen kommer enligt teknikkonsultföretaget Sweco att kosta 1 500 miljarder kronor.

BCG bedömer samtidigt att en omställning även kommer att innebära tiotusentals nya arbetstillfällen, stora miljövinster samt ökad säkerhet. Värdet på omställningen uppskattas till över 6 000 miljarder kronor.

”När stora investeringar görs och teknikskiften genomförs leder det också till stora ekonomiska mervärden. För varje krona vi investerar i omställningen till ett 100 procent förnybart energisystem, får vi tillbaka fyra”, säger Lind.

Det var 2016 som den blocköverskridande energiöverenskommelsen slöts vilken innebär att Sveriges elproduktion ska vara 100 procent förnybar till 2040.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

268 KOMMENTARER

 1. Och energiskatten? Där gissar jag att politikerna räknar med mängder av mer sköna skattekronor till mer sinnesrubbad musliminvandring.

 2. Äsch, drabbar ju ändå inga fattiga här inte. Vi är ju ”ett av världens rikaste länder” och ”vi har råd”. Med tanke på hur många ”flyktingar” vi tar emot, hur vi – utan att ställa några motkrav – ger dem bostad, bidrag, möbler, allt de vill ha, har vi ju råd med en fördubbling av eltaxan. Vi sover gott då vi vet att de pengarna inte går till något så tarvligt som ”pensionärer”, ”sjukvård”, ”skola” eller något annat, liknande.

  Nej, dessa pengar går till något så nobelt som att bidra till att de ekonomiska flyktingarna känner att Sverige är det land som ger dem mest, och ställer minst krav.

  • Precis den humana stormakten är rikast i baren!!
   (Lånar för fullt på Lendo )

   Allt åt alla vi bygger inga murar ,men ge fan i mitt sa Komunisten/och Lövet.

   Men vi bygger inget annat heller (typ bostad,arbete,skolor,sjukhus,vägar,poliser,tåg äldrings vård,BB ,det är ju bara trams trams)
   Varför fråga MP dom vet ..

 3. Varifrån ska elen komma när det inte blåser och är kallt ? Solkraften kan vi räkna bort på vintern. I Tyskland byggs kolkraften ut som kompensation för att kärnkraftverk stängs. Beskattning löser inte heller problemen. Det gör bara elen dyrare. Att satsa på fossilfritt gör bara Sverige fattigare. Inte bara relativt andra länder utan även absolut.

  I USA har ITIF försökt uppskatta kostnaderna för ett fossilfritt samhälle och det förskräcker. Vindkraften för ett fossilfritt USA beräknas enligt ITIF kosta $2 biljoner, solkraftverken $7 billjoner. Nödvändig överdimensionering kostar $4 biljoner för vindkraften och $23 biljoner för solkraften. Enligt en annan rapport, Jacobson/Delucchi rapporten uppskattas kostnaden dock bara till $13 biljoner. Men det skulle ändå innebära 37.000 kronor extra kostnader per år för ett amerikansk hushåll.

  Om vi skulle översätta Jacobsson/Delucchi siffrorna till hela världen. Så blir kostnaden uppåt $100 biljoner eller 8% av världens BNP. Intressant i sammanhanget är också att Sverige faktiskt redan har en fossilfri produktion av elkraft. Problemet är bara att de gröna vill avveckla kärnkraften.

 4. Det innebär att bara muslimer med sina 4 fruar o 20 ungar har råd at bo i villor (det antal som behövs) för dom kommer att få bidrag, det garanterar Feministregeringen.

 5. Vi har en blocköverskridande energiöverenskommelse och en blocköverskridande överenskommelse om att överbefolka Sverige.

  Det finns plats för nya energiförbrukare i Sveriges skogar enligt Reinfeldt.

 6. När kärnkraften byggdes ut under 70 – talet så sade man allmänt från politikerhåll, och då framförallt från sossarna, att elen skulle bli nästan gratis…Oh..,vad billig den skulle bli.
  Sen när sossarna fick se, vilken ren och förträfflig energikälla som kärnkraften blev, så kom hornen fram i pannan på sossen som då såg, vilka enorma skatteintäkter som detta skulle generera i framtiden.

  Vad som är dyrast är som bekant inte elen i sig, utan Abonnemangsavgifter, årsavgifter, distributionsavgifter, nätavgifter, elöverföring, energiskatter, moms m.m.
  Olika s.k. tilläggsavgifter beroende val av leverantör, men de olika tilläggen är i princip 3-4 x större än själva tariffkostnaden/kw.

  Kommande alternativ till kärnkraften kommer inte bli billigare, snarare tvärt om….. Business as usual.

 7. Statens finanser skriker efter mer skatt som aldrig kommer att räcka till, med den flyktingmottagningen som skedde och nalkas.
  Vi är rika låter det alltid men politikerna menar sig själva.
  Öppna hjärtat och plånboken, med full gas mot konkursen.

 8. Bo på en båt. Producera egen el. Res vart man vill. Jobba från båten via nätet. Sola bada och fiska och käka fisk och skaldjur hur mycket som helst gratis. Besök alla fina öar i den lugna världen utan irriterande 7-klövrar. Ät frukt gratis och njut av livet.

 9. Många företag kommer lämna landet framöver,det går snart inte driva företag längre,när staten tror att det bara är att höja skatten så löser dom allt.

  • Bolagsskatten ligger ju bara 0.5% procentenheter över EU-snitten. Vi har dock ett väldigt bra företagsklimat om du vill starta eget. Sverige ligger alltid högt när man rankar världens bästa länder för start ups

   • Finns fler skatter än bolagsskatten… Sverige är INTE ett företagsvänligt land. Jag har haft eget företag i 8år och är fullt medveten vilka hutlösa skatter man tvingas betala.

   • Största problemet i Sverige är vem som skall
    betala och med vems pengar för dom tjänster
    som erbjuds. Snabbkrediter räntefria
    avbetalningar, lån får bollen att rulla vidare
    ett litet tag till.

   • De som rankar har förmodligen ingen aning om vad riktigt pappershelvete är eller hur maktfullkomliga myndigheter kan krossa vilket företag som helst.
    Företagsskatten är bara en liten del av att driva företag.
    I Sverige har jag alltid varit ett kapitalistsvin, efter att jag flyttat företaget och familjen utomlands är vi högt skattade samhällsmedborgare med god kontakt både med myndigheter och anställda.

 10. Var kommer de kraftigaste skattehöjningarna, det är vad det handlar om!
  Själv har jag inte kommit längre än till att det blir ett hus, gärna med grannar som inte heller tror/litar på att polisen ska börja fungera igen, självförsörjande på vatten, el och värme, det är vad jag tror är viktiga bitar för att slippa tråkiga skatter, och därmed få ekonomin att fungera.
  De största förlorarna imorgon är de med minst resurser, ekonomiskt och intellektuellt, men det kanske inte gör så mycket, många av dem fick ju vara goda och fina några år på 2010-talet.
  Inga av de ansvariga för uppkommen situation kommer att ta ansvar, det är stensäkert!

 11. Innan Regimen sålde Fortum höjde de det fasta priset flera ggr för att krama ut max av köpare och skattesslavarna.
  Nya köparna har fortsatt höja o höja…

  • Ungefär som med Telia aktien, bad amerikansk bank, tror det var Goldman,
   pressa upp priset till max genom glädjekalkyler vilket de hade % på, den hamnade på max, och så döptes den till folkaktien, så blåser man sin befolkning och skickar miljarder till utlandet.

 12. Höjda priser handlar ingenting om omställning till förnybar energi, det handlar enbart om att staten måste få in mer och mer och mer skattepengar.

  • Visst är det så och vad händer när inget fordon drivs med fossilbränsle?

   Det måste byggas minst ett kärnkraftverk till för att kunna laddad alla elfordon under natten och även förstärka elnäten, dessutom med el vars energiskatt måste höjas rejält för att täcka förlusten från el, diesel och andra drivmedel baserade på oljan.

   Regeringen saknar helt förmåga till strategiskt tänkande vilket även märks med utlokaliseringen av myndigheter, hela eller i form av det allra sämsta alternativet – delar av. De tidigare exemplen förskräcker men det tar inte sossar intryck av.

   • Strategin kan ju vara att driva upp elpriset så att varje svensk betalar tillräckligt för att täcka upp skatten för lägre bensinförbrukning totalt sett.

  • när tillräckligt många har gått över till elfordon då kommer elen att fördubblas och skatten på elbilar kommer att bli dyr så har det gått till i alla tider om man blickar ett antal år bakå först var det billigt med oljeeldningt ett antal år många konverterade till olja sen när dom flesta gjort det då blev det plötsligt billigare med el men efter ett tag så blev elen för dyr det går bara sen blev det jordvärme bergvärme luftvärme solel då måste dom införa skatt på det med det kan aldrig bli billigare annat än en begränsad tid

  • Den vansinnigt dyra vindkraften (Dyr i sig själv plus att den kräver reservkraftverk att träda in när det inte blåser.) bör avvecklas snarast.
   Sverige skall börja bygga fjärde generationens kärnkraftverk och i dessa använda vårt ”utbrända” bränsle (innehåller fortfarande över 97 procent av ursprunglig energi) som bränsle. Detta ”utbrända” bränsle räcker i över 200 år till att driva nya reaktorer med samma effekt som alla landets nuvarande kärnkraftverk. Efter att bränslet blivit ordentligt utbränt så behöver det förvaras säkert endast i 305 år istället för i ca 100 000 år för det ”utbrända” bränslet i det skick som det är idag.
   På detta sätt så kan vi istället sänka elpriserna i framtiden.

 13. Bäst i klassen på massinvandring och bäst i klassen på förnybar energi.
  Vilket i sin tur leder till att svensken som en mjölkkossa kommer att mjölkas till hon sinar vid 80-90 års ålder och faller död ner i
  en hög med skinn och ben.

  Vilket fantastiskt framgångsrecept!!!!!!!!!!!!!

  Svensken ska alltså trösta sig med att han bor i en humanitär stormakt och kan andas ren luft trots att behovet av massinvandring är lika mycket myt som sagan om global uppvärmning som är uppfunnen av globalister

 14. Detta jagande efter koldioxid och sånt larv. Så mycket naturresurser och RIKTIG miljöförstöring till ingen nytta på ett projekt som kostar 6000 miljarder. Fullständigt vansinne. Vi kommer behöva ta emot flera miljoner muslimer om vi ska tjäna ihop allt det.

 15. CO2, vilket totalt bullshit. Använd kärnkraften då? Den släpper inte ut någon CO2. Vindkraft är nog den absolut sämsta sk. förnybara energikällan som finns. Retarderade politiker som vanligt, Sverige ska vara ett ”lysande exempel” utåt. Alla tittar på Sverige och ser ett åtlöje till land.

 16. ”För varje krona vi investerar i omställningen till ett 100 procent förnybart energisystem, får vi tillbaka fyra”, säger Lind.” Vilka ”vi”? Ja just, dum fråga.

  • Och ändå skulle priset gå upp, jag tycker det ser ut att vara ett utmärkt läge att sänka priset då.
   Uppdrag av Skellefteå Kraft, det osar konsulter som ger det svar som uppdragsgivaren vill ha, medhåll att höja priset.

  • Alla regeringar har alltid höjt energiskatterna det första de gjorde. Alliansregeringen var kanske det enda undantaget i modern tid. För de började med att införa biltullarna och höja bensinskatten (vilket alla regeringar också alltid gör) innan de höjde energiskatten och särskilt kärnkraftsskatten. Vilken tur att Moderaterna aldrig mer kommer att ha något som helst inflytande över svensk rikspolitik! Borgarnas i regering demonstrerade energi-, säkerhets- och migrationspolitik räcker för att ställa till med miljoner dödade svenskar inom fyra år nu.

 17. Och snart får vi väl dessutom en ny myndighet, där man kommer att administrera alla el-bilar och de tilläggsskatter som kommer för dessa, för de kommer.

 18. Märkligt att vi lever i en ”Global värld” ända tills det kommer till
  konkurrenskraft mot omvärlden, då kan vi helt plötsligt vara
  världsledande i omkostnader, dessutom utan skolresultat och
  ändå prestera utmärkta årsbokslut, eller?

 19. Då blir det elda av så det ryker om det! Dvs om man fortfarande är kvar i detta Gudsförgätna land. Att de nu ska förbjuda vedspisar struntar jag högaktningsfullt i.

  • De bästa med vedeldning är att energin växer utanför huset så de är bara att dra igång motorsågen. Sen skiter jag i vem som äger träden utan de för lösas efteråt. Har inte Svenska hushåll möjlighet att elda med ved då kommer husen att bli förstörda under kalla perioder med längre strömavbrott.

 20. Hur förnyar man ett vindkraftverk när det blåst sönder efter några få år? Det förbrukas mer stål och betong för att bygga ett vindsnurretorn än ett kärnkraftverk, per kilowattimme levererad. (För att de måste förankras i berggrunden och vägar måste byggas för världens största kranbilar som ska resa tornen, och ledningsgator byggas till varje mikrokraftanläggning o.s.v.) Är det förnyelsebart?

  Är torv förnyelsebart? Tar det inte tiotusentals år för torv att bildas? Är det inte bättre att istället för biobränsle (=mat/vildliv) förbränna döda fossila mineraler ur underjorden? Hela klimatpaniken är en idiotisk liten sekt som har helt fel om allting de påstår. Jämför t.ex. teologen Al Gore’s klimatprognos med utfallet. Gör man en prognos så gör man det lätt för andra att verifiera huruvida man har rätt eller fel. Teologen hade fel om sin klimatsyndaflod, surprise surprise.

 21. Sossar som är i samma allians med kommunister och knarkare – för såna ohederliga sossar skulle jag aldrig ha röstat.

 22. Jaha, nu är fattigSverige tillbaka igen! Föreställ er hur många svenskar som inte kommer att ha råd att värma upp sina gamla dragiga hus. Många runt om i landet bor ju faktiskt i egna villor, som drar bra många kw.

 23. ”För varje krona vi investerar i omställningen till ett 100 procent förnybart energisystem, får vi tillbaka fyra”, säger Lind.”
  Varför blir då elen dyrare???

  • Spotpriset väntas stiga från dagens nivåer kring 30 öre/kWh till över 60 öre 2030.

   Vi får inte fyra kronor tillbaka, vi får betala.

  • Vi kan se det som elektriska arbetsmarknadsåtgärder . Det är nog det hon ev menar.
   Medans andra länder troligen effektiviserar sig och sin energiförsörjning sitter vi och blir itutade sån där dynga. Helt otroligt.

   I botten bygger det här på nån slags paradigmsskifte i mentalitet. ÄRLIGHET premieras inte längre i samhället, däremot lögner i formen av marknadsföring.

 24. Folk kommer då att satsa på ännu mer på egna energikällor ex solpaneler+batterier och små hushålls-vindkraftverk, så kan el-jättarna stå där med lång näsa : )

 25. Själva elen är ju bara 30% av räckningen vi betalar resten är avgifter o skatter. Samma som bensinen fördubbla bensin priset så stiger ju inte bensinpriset till 28-30kr litern utan till 18-20kr. Ordlekar bara när vi har så höga skatter. Titta sen på Vattenfalls vinst till staten. Det är ju också en skatt egentligen.

  • Det kan ju tänkas att detta är nödvändigt för att Sverige ska leva vidare, men eftersom det i alla fall inte går att fortsätta med ett land med alltför många oönskade och parasiterande utlänningar så får det väl gå som det går.

   Bensin kan du ju inte snacka om , förresten, eftersom är ett fossilt bränsle.

   Vete fasen förresten om inte staten räknar ved också som fossilt bränsle.

 26. Vad som gäller är att hålla igång våra kärnkraft så länge som möjligt och sedan byta ut dem. Bergvärme, värmeväxlare, solpaneler drar ner kostnaderna för boende. Men om globalisterna får som de vill, då skall ju Sverige avindustrialiseras och då kanske vi inte behöver så mycket energi?

 27. Efter produktionspriset på el tillkommer skatter med cirka 745%
  Miljöpartiet får ju oftast som de vill
  Skatta befolkningen till döds….Dock;
  Vem skall betala deras löner sen ?
  Pengar växer inte på träd i Skåne såsom dårarna tycks tro.

 28. Elbilarna är lätta att skattebelägga med km-skatt. Frågan hur de skall kräva in elskatt från självförsörjande hus. Detta utredes säkert redan nu. Innovationsförmågan är ändlös med nya möjligheter att ta in skatt på skatt. Att svenskan blir rånad och våldtagen på kvällarna bemödas med ett konstaterande att detta är oacceptabelt. Finns inga skattpengar att hämta inom detta område, enbart kostnader.

  I övrigt är statens miljöprosjekt/åtgärder enbart symboliska för att motivera nya skatter och pålagor. Den mest skrattretande av de alla är påtvingandet av E85. Idioti redan på pappret.

  • När tillräckligt många har köpt elbil så kommer säkert en kraftig beskattning av dessa bilar som ett brev från staten. Staten måste nämligen få motsvarande skatt som då har försvunnit på grund av kraftig minskning av bensin och diesel konsumtion.

 29. Den enkla lösningen är att vara färre människor.

  Om vi bara vore en miljard på planeten så skulle energiförbrukningen vara kanske 15 % av vad den är nu, eller kanske mindre, eftersom mänskligheten kunde flytta till de mest energisparande områdena.

  Men den självklara lösningen är det ingen som ens talar om.

   • Faktum är så förespråkas det att etniska vita människor inte föder fler barn men när bruna och svarta gör det är det inga problem.
    Bara ett till lager på Judarnas attack mot den vita etniska gruppen, nu sker det inte ens i det dola mera, nu är det helt öppet.
    Folkmord.

 30. De svenska regeringarna som leds av Socialdemokrater och Moderater har konsekvent tagit död på svensk kärnkraftsindustri till förmån för den dubbelt så dyra vindkraften.
  Att satsa 50 miljarder på asylindustrin istället för att säkerställa billig elförsörjning till svenska företag borde ge långvariga fängelsestraff.

 31. Redan nu går det inte att värma huset med elelement, som vi rekommenderades göra på 80-talet. Som tur är har jag åtminstone en braskamin, så att det blir varmt i ett rum.
  En stor tröst är att de nyanlända inte behöver bekymra sig om elräkningar och att spara el – de får dessa ju betalda av oss.

 32. Fortfarande hyfsat billigt. Här i Australien kostar elen 30 cent i stället för 30 öre vilket är ungefär 6.5 ggr mer än i Sverige. Min räkning var just nästan 8000kr för 3 mån utan att anv AC mkt, ouch.

  • Det kanske jämnar ut sej med att allt annat är billigt till skillnad mot här,,annars har dom jävligt höga löner och låg skatt där borta.

   • Trodde du , jag betalar 46 % skatt på sista dollarn pga progressiv skatt genomsnitt ca 37% men kött är hyfsat billigt fuel likaså men huspriser är galna där folk vill bo.

    • Men kvinnor kan väl gå ut efter kl 18 utan att bli överfallen eller antastad av inkräktare??? Det är värt bra många kronor att vara och känna sig säker????

     • Det håller tydligen på att skita sig med det , och lite till , också Down Under , för dom har tyvärr också fått problem med ny-adeln . . . X( .

 33. Bygg ut kärnkraften istället för att stänga ner och inbilla sig att man förbättrar klimatet. Sveriges klimatpolitik att vara bäst i värden är rena tramset. vid vi sysslar med här har inget med klimatet att göra. Här gäller det att beskatta så mycket som möjligt och att politikerna ska kunna fjädra sig i FN och EU och visa hur duktiga och goda vi är. Trams.

 34. Och 87 % svenskar röstade för att ha det så här . Grattis 7klöver duktiga självgoda svenskar , icke- nazister-rasister som gräver sin egen grav barmhärtigt och ödmjukt!

 35. Man undrar hur mycket BCG fakturerade för sin rapport, och vad deras siffror är baserade på för underlag.
  Vad menar de med att vi får 4 ggr tillbaka på investeringar i ”förnyelsebart”.

 36. Min elräkning bestod av 50% i skatt och andra avgifter, medan förbrukningen va den andra halvan.
  så även om jag inte utnyttjat elen skulle räkningen ändå dimpa ner med halva summan !

  • Om jag tittar på min elräkning står den egna förbrukningen för 25 % , resten är avgifter som man inte kan påverka. Energiskatt, moms ( som också är en skatt) och fast avgift. Min dröm är att kunna producera el själv, men fortfarande för dyrt med exempelvis solceller.

    • Jag är rädd för det, Sverige är ju ett väldigt auktoritärt land egentligen, har alltid varit. Staten gillar ju att lägga näsan i blöt, nästan på detaljnivå i folks förehavanden. Som när man beskattade äppelträd. Hoppas att det socialdemokratiskt auktoritära Sverige tappar sitt grepp framöver.

  • Betänk ” höghastighets-tågen” ,
   de är eldrivna….
   Lägg ner ALLA planer på höghastighets-tåg,
   ELLER lägg ner inrikesflyget….
   Alla får väl planera sina resor….?
   Även om vi andra betalar dom….

 37. Regimen har verkligen målat in sej i ett hörn,energikrävande industrier kommer knappast se sin lilla vinst bli uppäten av dyra elpriser och en massa hittepå skatter framöver.Ska regimen låna och trolla till bidragen ännu mer då.

  • Trots att jag aldrig arbetat med annat än kärnkraft och önskade att du hade rätt är jag väldigt pessimistisk. Yngre personer flyr branschen och missmodet är kompakt. Det finns ingen investeringsvilja. Nej, vi ser slutet på en industriepok.

 38. Dessa klimatfanatiker? Dom bygger sin fantasivärld på troliga mobiler och inte på miljon år av forskning?För några hundra tusen år sedan var det tropiskt klimat i nordenVARFÖR????

 39. Vi ska komma ihåg
  att Regimen givit elleverantörerna fritt fram
  att höja sina priser….!
  El och olja är fortfarande kartell-bundet….
  Fast ingen tycks bry sig….?

 40. Ni som följt med lite,
  vet att ni betalar runt 75% skatt i Sverige….
  30-35% i kommunalskatt (vad får ni för den),
  arbetsgivaren betalar skatt för sina anställda,
  sedean tillkommer 25% moms på ALLTING vi köper,
  varor eller tjänster…!

  • Jag räknade ut häromåret att för varje hundring jag tjänade var köpkraften 17 kronor, resten är skatter och avgifter!!!! Sverige är fantastiskt, ett underbart land som har pizza och kebab????????

  • Skall man komma någon vart inom politiken gäller det att man inte medvetet ljuger eller ändrar sanningen. Momsen är uppdelad i olika kategorier där mat har 12% i moms. Sedan finns det andra områden som har både högre och lägre dito. Vad gäller arbetsgivarna betalar inte dessa skatt för sina anställda utan en arbetsgivaravgift där 18% är din kommande pension.
   Skriv om och skriv rätt om du vill ha förtroende framledes.

 41. För varje krona vi investerar i omställningen till ett 100 procent förnybart energisystem, får vi tillbaka fyra”, säger Lind.
  ok
  det borde ju leda till lägre elpriser om kunderna får del av detta
  eller vart tar dessa pengar vägen???

 42. Så länge inte såssarna betalar tillbaka de 258 miljarder G.P
  snodde/stal ur AP-fonderna,
  kan såssarna dra åt helv-te….!

  • Yep . . Sedan så snodde/nallade dom ju ”ytterligare lite till” ur ”änkepension fonderna” om , jag minner mig rätt .
   Och som sagt , inte en spänn har betalats tillbaka trots att man lovade , ”på heder och samvete” (vilket skämt när det gäller politiker) , att alla pengar skulle läggas tillbaks till sista öret . . . X( .

     • Förresten . . Är det någon mer här än jag som kommer ihåg när dom skrotade det gamla pensionssystemet (där många förlorade redan inarbetade ATP poäng/en hel del pengar , gällde dock inte politikerna som vanligt) och där mjukvaran i datorerna för det nya systemet inte fungerade ett bra tag .

      Detta gjorde då att vi tydligen missade en konjunkturuppgång med missade pensionspengar i våra P-fonder , och ingen hade något som helst ansvar som vanligt . Och som vanligt så drabbade det in våra ”fina” folkvalda . . . X( .

  • Det var en partiöverskridande uppgörelse att ta pengar ur AP-fonderna.
   Fokusera på att du får höjd beskattning när du går i pension istället.
   Något som är mer diskreminerande tycker jag. Tror inte det finns något land i världen som gör så mot sina åldringar. Skatten för pensionärer skall självklart vara densamma, eller lägre, än de hade när de lämnade sitt arbete.

   • Högre skatt, OCH lägre inkomst.
    Jag räknar inte ens att få en krona i pension när det är dags för mig om cirka 30 år.

  • Totalt och med ränta på ränta är det stulna beloppet idag uppe över SEK 500 000 000 000.
   Beloppet skall naturligtvis återbetalas före höstens val om Sossarna över huvud taget aspirerar på att få några röster i valet från landets nuvarande och blivande pensionärer.

 43. Lustigt att det finns hundratals miljarder till höghastighetståg,
  men det finns inte en krona till våra gamla och sjuka….?

   • Därför att ni röstat fel under de senaste 15-20 åren skulle jag säga istället och fortfarande gör. Dessutom sluta att tjafsa om pengarna Göran Persson ”snodde” av pensionärerna. Anledningen att man vågar missgynna pensionärerna beror enbart på att de inte orkar försvara sig själva längre och det gäller även sjuka personer.
    Själv får jag 285 SEK. mindre i pension/mån. nu än jag hade år 2017. Detta för att man höjt skatten för oss utlandsboende med SINK. Man vet hos regeringen att nästan ingen av oss röstar på sossarna därför vågar man ge sig på oss. De kommer inte att förlora några röster således.

    • Ja vi maste ju betala for Indoktrinering-verket (SVT,SR), som vi inte har mycket nytta av. Det ar bara censurerade nyhter som vi kan se i utlandet.

     • Om man skall vara ärlig så är det ett ganska smart drag av Magda måste jag ändå medge. För de pengarna hon plockar av oss kan hon härbergera 370 st. nya blivande sosseväljare varje år. Att jag hoppas hon kommer att brinna i helvetet skrattar hon nog bara åt. Som den psykopat hon är.

 44. Frågan är om vi kommer att ha råd att köpa mat i framtiden eller om de styrande galningarna har tänkt att vi ska svälta ihjäl. Det kanske blir en särskild livsmedelsgräddfil för invandrarna, som redan glider fram i olika gräddfiler. Vi svenskar, som enligt de styrande galningarna inte existerar, ska ändå enligt agendan försvinna från jordens yta så fort som möjligt.

  • Maten kommer att bli mycket dyrare iom att lagre co2 ger mindre avkastning av grodor. Sen tillkommer alla andra hojda kostnader och skatter.

   • För inte tala om befolkningstillväxten (både här och globalt) som kommer att skapa stora problem när det gäller tillgången på mat och färskvatten . . . X( .

   • Vi, folket, kommer att bli mycket fattiga. Det den globalistiska makteliten gör är att sopa bort medelklassen. Makteliten vill ha en förslavad underklass som inte äger något, till skillnad från makteliten som äger allt, inklusive oss.

 45. Dessa klimatfanatiker som tror att klimatet beror på oss?? Vi hade tropiskt klimat i norden för några tusen år sen VARFÖR?

 46. Svensk industri avvecklas i snabb takt och svenskarna går över till att elda med torv eller pinnar de hittar i skogen.

  7-klövern fick som de ville!

   • Var väl att spisar och kaminer skulle vara godkända med en tillräckligt god förbränning för att inte ge onödiga partiklar i luften som vedeldning annars är väldigt bra på. Absolut en bra sak i städer och större samhällen där luften kan bli ganska tjock av vedrök. Stockholm för hundra år sedan måste ha varit ett rätt jobbigt ställe när alla eldade kol och ved i mer eller mindre varje lägenhet

 47. Bangladesh, Uganda, Vietnam, Indien, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Turkiet, Sydafrika och Jordanien planerar byggnation av ny kärnkraft. Sverige med 60 års erfarenhet lägger ned och likaså Tyskland. Vindkraften har byggts ut med 5500 MW i Sverige och trots omfattande subventioner saknas lönsamhet. Erfarenhet tar lång tid att bygga upp men går fort att göra sig av med.

  • Jag häpnade inför din uppräkning av kandidatländer, inte vad man väntar sig.

   En googlesökning på Jordanien och Uganda bekräftar saken.
   Uganda som namnet antyder är väl ett utvecklingsland.
   Jordanien är väl mer framåt men ligger i ett oroligt politiskt område
   där kärnernergi kan bli mål för alla regionens konflikter.

   http://www.world-nuclear.org/information-library/country-profiles/countries-g-n/jordan.aspx

   https://www.newvision.co.ug/new_vision/news/1469249/uganda-pushes-nuclear-power

    • Vrider man tillräckligt på alla argument och fakta kan man skapa vilket Frankensteins monster som helst av det att försöka skrämma folk med.

   • Jag visst häpnar man! Dessa länder vill säkra tillgången på elenergi långsiktigt. Här i Sverige kommer vi att ha problem inom ett par år. Vilken typ av problem? Jo, vi kommer att få ett instabilare nät med återkommande driftstörningar och kanske till och med ”Rolling blackouts” vilket innebär att elen inte räcker utan man får bryta bort en stad i taget under några timmar för att sedan välja ut en annan kandidat. Är det möjligt att ångra sig längre fram? Kompetens är flyktig – vi är många som närmar oss pensionsåldern och de yngre kastar in handduken. Det finns ett antal svenskar ute i förskingringen som valt att jobba i de länder jag tidigare räknat upp – det kommer sannolikt att bli fler. Operatörsutbildningen är den dyraste utbildning som finns i Sverige – alla kategorier – dyrare än att utbilda en stridspilot. Det finns exempel på operatörer som slutat sista året för att istället jobba på kommunala värme- och reningsverk. Vart är vi på väg? Jag väntar på besked från Förenade Arabemiraten – är det positivt kastar jag också in handduken. Sista svensken får ta ned flaggan.

 48. Elpriserna är redan dubblade, det har eljättarna sett till
  med ägandet av elledningarna(som de äger), ta hutlöst betalt,
  Det är också skatt på skatt här liksom i drivmedelsbranschen.

  • ”Hutlöst betalt” är milt uttryckt. Men du kanske är en försiktig person …
   Det elbolagen gör är bedrägeri och rent ocker! Dom har ingen skam alls utan är som glupska ulvar. Vilddjur! Icke rumsrena alls.

 49. Då kommer svenne att drabbas dubbelt eftersom även afrikaner och araber som sitter och myser i sina lyor kommer att få höjda taxor. Dessa elräkningar betalas via skattsedeln 🙂

 50. Ja förstår inte varför våra politiker hatar svenskar
  Vad är Sverige på väg.??. Snart är väl det
  Skottpengar på våra äldre för att andra tar över boendet..

 51. ”För varje krona vi investerar i omställningen till ett 100 procent förnybart energisystem, får vi tillbaka fyra”, säger Lind”

  Det var relativt hög sk multipler, man kan även bygga pyramider dvs om pytsas ut mer pengar i ekonomin så ökar det aktiviteten. Men det beror på om det faktiskt innebär en ökning, ”finansieras” det med indragningar någon annanstans torde multiplikatoreffekten balanseras bort.
  Men när man ser på investeringar ur ett samhällsperspektiv frågar man sig om produktiviteten ökar, dvs om vi får el till mindre ”ansträngning”, vilket då förstås gör det billigare. Men i detta fallet säger de att det blir 100% dyrare, vi måste jobba dubbelt så länge för att köpa en viss kvantitet el.

 52. Ni i Sverige tycks ha problem som inte behöver finnas alls egentligen. Man borde ha kärnkraften och vattenkraften som bas då de i princip är det renaste man kan få tag på enligt mig. Sedan satsar man på solenergi då man kan förse vartenda hus med solpaneler som är ganska effektiva under sommarhalvåret. Dumpa alltså vindkraft.
  Vad gäller bilarna är laddhybrider det bästa alternativet i framtiden. Problem med elförsörjning är egentligen bara något som finns i folks huvud men inte i verkligheten. De största problemen är egentligen nedskräpning med plaster främst i världshaven. Där måste något göras akut.

  • Satsningen på vindkraft har varit katastrofalt dyr och dessutom inte alls passat in eller tillfört någon nytta i det svenska energisystemet. Utan okunniga och klåfingriga politiker hade den mångmiljardsatsningen kunnat sparas in. Fast då hade väl samma klåfingriga politiker använt besparingen till att öka på massinvandringen istället…

  • Jag misstänker att du skämtar. Solkraft fungerar bäst när den inte behövs. Varför skulle man för dyra pengar installera något som klarar högst 20% av behovet? Laddhybrider är ett skämt, de flesta går på bensin jämt och är dåligt rena. Vad har plast i haven med elförsörjningen att göra?

   • Nej, jag skämtar verkligen inte. Man gör av med energi även under sommarhalvåret och då kan solenergi vara ett bra kompliment till
    det jag nämnt ovan. Tanken med laddhybrider är att man skall köra på el i tätbebyggda områden och annat bränsle vid långfärder. Anser det vara en realistisk kompromiss och det verkar ju även biltillverkarna tycka. Men du vet förmodligen mycket bättre än vad dessa gör.
    Eftersom mycket av elenergi hänger ihop med miljötänkande var min passus om plast i haven en fingervisning att det är ett större problem än hur vi skall få elförsörjning framöver.

 53. Tack till framförallt mp och c, utöver de övriga. Pensionärer som bor kvar i sina eluppvärmda villor kommer att frysa ihjäl, eller bli tvingade till att sälja och flytta i en bostadsmarknad där en storstadstvåa kan kosta mer än en villa i förorten.

  • Om jag som ju faktiskt är pensionär hade bott i Sverige skulle jag föredragit ett seniorboende från 61 år och uppåt. Vem vill på gamledar klippa gräs och ständigt renovera samt även måla på ett hus. Vad gäller energiförsörjning finns det lösningar för hus som nu har direktel som uppvärmning. Värmepumpar är en sådan inklusive solpaneler samt berg och jordvärme en annan. Fast de sistnämnda är självklart ett dyrare alternativ fast lönsamma på lite sikt. Ert riktiga stora problem i Sverige är invandringen av parasiter.

   • Problemet som jag ser det är precis vad jag skrev. Den skeva bostadsmarknaden där mindre ganska aspråkslösa lägenheter kan vara ”värda”mer än ett helt hus. Seniorboenden verkar det vara akut brist på och kräver ofta mångårigt köande. Det har t.o.m. förekommit att de få som funnnits gjorts om till migrantboenden, när inflödet var som störst. Detta kombinerat med att ha nått en ålder på kanske 75-80, då energin och orken, och kanske inte heller ekonomin tillåter sådant som att börja bygga om huset. Jag är själv långt ifrån den åldern. Men jag har bekanta som varit/är i liknande situationer som jag beskriver.

    • Bostadsmarknaden ser ut som skit p.g.a den konstgjorda överbefolkningen som ofta består av lyckosökare och kriminella ! !

     • Jo, precis. Utan migrationen hade vi haft ett överskott av billiga bostäder. Men många människor hade förlorat väldigt mycket pengar också om situationen reverserats nu, p.g.a. att vi låtit vansinnet fortlöpa så långt.

  • Genom den vanvettigt misskötta Engelska energiproduktionen där man satsat allt på förnybart har energipriserna gått upp seriöst. För att inte frysa ihjäl har Engelska fattigpensionärer lärt sig att billigaste bränslet i kaminen är begagnade böcker

  • De fattar inte att varje stängd reaktor kräver hundratals vindsnurror och att det alltid måste blåsa mycket nog ! !

   • Det går åt tiotusen vindsnurror för att ersätta en kärnkraftsreaktorer – när det blåser. När det inte blåser så ger vindsnurrorna absolut ingenting. Att fördubbla elpriset är ett dråpslag mot i stort sett all verksamhet i Sverige. När får den NÄRANDE sidan av Sverige en röst i media eller parlamentet? Sedan slutet av 60-talet är de tystade, många är utflyttade. Läs gärna om Ruben Rausings engagemang i detta redan på den tiden.

   • Du behöver dessutom så många vindsnurror att deras genomsnittliga producerade effekt på platsen dom står kan kompensera för reaktorn. Att det dessutom inte finns någon säkerhet i produktionen från vindkraft gör att du dessutom måste ha två backupområden med snurrfarmer för att vara (någorlunda) garanterad en kontinuerlig produktion. Snurrkraftsproduktionen är en väv av lögner, halvsanningar och påståenden som får dom av mig inte så högt hållna ryska medierna att vara närmast trovärdiga

 54. BCG?

  Samma konsulter som varit inblandad i Nya Karolinska.

  Gissar att det är ett beställningsjobb från Skellefteå Kraft. Dock pinsamt att använda sig av BCG som borde vara bannlysta i Sverige.

  • Politikernas expertkonsulter och framtidsstrateger hävdar att vi lever i ett postindustriellt samhälle nu. Dvs. kineserna tillverkar en skjorta för 5 kr, den svenska importören säljer den för 400 kr. Men försäljningen går trögt, så de rear den för 200 kr. Sedan för halva reapriset 100 kr.

   • Gör man som MP vill och avskaffar kärnkraften och helst vattenkraften också så återstår bara vindsnurror och solceller !

    Där jag bor har det inte blåst på många dagar och ingen sol finns heller samt att EU ska förbjuda vedeldning i egna spisar framöver . . . Vad tror du detta gör med elbehovet och elpriset ? ? ?

    • Vi kommer att förbjudas från att känna hunger och kyla. Vi behöver ju inte leva längre än att våra barn klarar sig själva, dvs till ca 40 år.

    • Vi tittade just på senaste räkningen från Vattenfall. Över hälften av elen kom från kärnkraft, nästan hälften från vattenkraft. Vinden gav endast 1,5 %. Kör de ner kärnkraften så blir det omöjligt att försörja industrin med el, antingen billigt eller dyrt. Privathushållen struntar de i, det blir säkert elransonering inom kort. Dessutom är vi på väg mot ett stort solminimum, inga politiker vill ens snacka om de digra problemen kring det.

 55. Att tillverka betong i Sverige kommer att kosta för mycket då väldiga mängder kalk ska brännas . . Då är det väl bara att stänga och gå hem ! ?

  Gruvan i Kiruna som lär ha det tufft idag får också garanterat slå igen då det kostar för mycket att producera järnet i Sverige ! ?

  Utan skäligt billig el så dödas järnvägen också , den är redan dyr och opålitlig idag ! !

  Hurra för MP´s vindkraft och solceller som dödar bort ALL produktion i Sverige ! !

  • De VILL ha ett Fattigsverige, då sitter de säkrast vid makten. Folket är bara boskap som ska leva strax ovanför svältgränsen.

  • Du kan lägga till Boliden och all annan metallhantering, aluminiumsmältverk och alla övriga industrier som trots allt stannat kvar i Sverige just pga relativt låga energipriser. Länder som Kina och Indien har tagit sig upp bland länderna i toppligan av kärnkrafts utveckling medan (fd) topp industri och forsknings nationen Sverige har regimer som avvecklar såväl energiproduktion som industri pga grönvänsterns lögner och mytologiska påståenden

 56. ”BCG bedömer samtidigt att en omställning även kommer att innebära tiotusentals nya arbetstillfällen, stora miljövinster”

  Dessa lögner matas man med för att de ska kunna suga ut ännu mera pengar ur våra plånböcker. Vilka miljövinster blir det med vindkraften? Jo, inga alls!

  Enligt Vattenfalls egen hemsida:
  Vattenkraften släpper ut 8,31 gram CO2 per kWh
  Kärnkraften släpper ut 3,31 gram CO2 per kWh
  medan VINDKRAFTEN ENSAM SLÄPPER UT 12,21 GRAM CO2 PER kWh !!!

  Sen är Vattenfall en stor bedragare. De menar att om man vill slippa elmixen i sitt eluttag där hemma så ska man välja vindkraftsel. Man får visserligen betala 0,09 öre mer för vindelen. Så jag ringde Vattenfall och frågade om jag verkligen får vindel om jag väljer den.
  -Nej då, svarade de mig. Du får elmixen i alla fall, för det går inte att skilja vindelen från annan el.”
  Detta är bedrägeri! Som Vattenfall tjänar flera miljoner på per år.

  Jag polisanmälde Vattenfall för bedrägeri. Sen hände det ingenting så jag ringde polisen och frågade vart ärendet tagit vägen. ”-Ja, sa polisen, vi har lagt ner ärendet.” ”-Varför det då”, frågade jag.
  ”-Vi hittade inget uppsåt”, svarade polisen. ???

  Så dumma i huvudet är dom.

  .

   • Om du får valet att välja ”miljöel” eller vad de nu kallar det, så ska de se till att all el du får bara kommer från fläktar, och när fläktarna slutat snurra för dagen, så slutar el komma hem till den som valt fläkt-el.

   • Nu går ju elen till olika användare via högspänningsledningar för att senare nå transformatorer som distribuerar vidare till hushållen.
    Rent teoretiskt måste det ju gå att separera elen på vägen och ha olika transformatorer för nedladdning. Eftersom man kan ta betalt för det måste det väl kunna funka i verkligheten också.

  • Skulle föredra om det gick att enbart få el från vatten och kärnkraft och dom som vill betala för sol o vårvindkraften får göra det.

 57. Är det något SD skulle ta tag i, så är det avregleringen av elproduktionen och hur el-bolagen skor sig på att kontinuerligt höja nät-avgifterna!
  Elnäts-bolagen har grundlurat statens förhandlare och skor sig som aldrig förr, det bör komma till en starkare kontroll/lagstiftning och reglering på hur mycket avgifter elbolagen får ta ut!!!!

  • Om det ska bli möjligt behövs politiker som vet ”var skåpet ska stå”
   SD är bra på invandringspolitiken, men i övrigt verkar dom rätt så flata.

   • Jag tycker att de allt mer blir ”varma i kläderna” vad avser olika politiska frågor och att de då visar på sunt tänkande.
    Dock håller jag inte med dom i alla frågor, men jag anser att de är det partiet som har minst fel, så därför får de min röst i nästa val!
    Och ej att förglömma, den massiva ”asylinvandringen” till Sverige är en ”ödesfråga” för VÅR framtid!!!

  • nätavgifternas höjning beror på just nya ledningar som måste dras för att balanserings elen skall kunna flyttas och det snabbt när just tex vindkraftsparkerna kanske saknar vind för att snurra…

   • Det är därför vi betalar redan ganska dyrt för elen, för att de ska tjäna pengar så de kan investera i nya grejer helatiden.

    Men de höjer avgifterna likadant som hyresbolagen, där den hyra du betalar idag ska täcka upp för framtida renoveringar, ändå så när det renoveras så får alla flera hundra kronor i hyreshöjning minst.

   • Elbolagen påvisar givetvis motiv för att genomföra sina höjningar, MEN de ljuger, för de har aldrig haft sådana vinster som de senaste åren pga just de nya nätavgifterna!!!
    Dessutom är investeringar i näten (nedgrävning av elkablar) nästan en engångskostnad, till skillnad mot att fortlöpande laga luftkablar vid snöfall och storm, som det var tidigare!!!!

  • Absolut något som behöver synas i sömmarna men som det påpekas härunder så är det mycket stora investeringskostnader som bolagen tvingas göra pga vindsnurrföretagens krav på anslutningar på otillgängliga platser med stora mark och anläggningasarbeten för kablage i olika former

  • Javisst, då kommer elbilar inte längre att ”anses vara miljövänliga” (politrukiska för att de ska beskattas). Undrar om man kan återanvända batterierna?

   • I själva verket skulle en ökande elbilsflotta innebära att vi byter från olja till kol för att driva våra bilar. I dagsläget kan bara det extra elbehovet täckas av kolkraft från kontinenten.

    • Vi skulle ha behövt kärnkraften för att ladda bilarna med elenergi.
     Tyvärr läggs kärnkraften successivt ned, inte för att den är dålig utan för att den är BRA. Dagens kärnkraft har brister, t ex att den kräver aktiv kylning för att inte haverera samt att det utbrända bränslet är tänkt att slutförvaras i 100000-tals år. Här hävdar vänstern att kärnkraften är farlig men det är inte därför de vill lägga ned den. Nästa generation kärnkraft har inte den här nackdelen, därför skyr vänstern den som pesten, Den Heliga Birgitta (Dahl) har övertygat mig om dess förträfflighet iom att hon förbjöd forskning i ämnet.
     Vänstern strävar efter proletariatets diktatur, inte efter välstånd.

     • Kärnkraften över hela världen står och stampar på Generation II plus en handfull Generation III/III+.

      Världen borde kommit längre än så vid det här laget och elkrafts- och kärnkraftsindustrin kan inte bara skylla på politiker och vänta på att någon annan (statsfinansierade forskningsprojekt ) ska utveckla tekniken och ta alla kostnader.

     • För längesedan var det kyrkan som bromsade alla förändringar. Idag är det politikerna. Makten är viktigast för dem, inte att folket ska få det bättre.

  • Varje fattigpensionär kommer att få vara med och betala den nya energiskatten, om inte laddning av elbilar privat förbjuds. Man får nog bara ladda vid elstolpar ute på byn där de kan ta in skatten genom elleverantören. I vårt samhälle med 15000 invånare behöver vi då ha tretusen laddstolpar. För övrigt en fullständig orimlighet. Elbilar kommer att bli en mycket större flopp än etanolbilar.

   • Km skatt med gps fastmonterad i bilen av skattemyndigheten som direktrapporterar all rörelse är väl trolig. Får grönvänstern berstäma blir det väl i alla bilar för det räcker inte med allla skatter och pålagor vi redan betalar för bil, väg, bränsle och försäkring

    • Enligt MP ska inte vanligt folk ha bil, de klarar sig med cykel och kollektiva färdmedel. Endast Eliten behöver ha bil, gissa vilka?

 58. Varje ”avreglering” eller annan större förändring där man vill påskina förbättringar, mervinster för aktörerna och besparingar för slutkunderna med slutklämmen bra för miljön slutar oftast i bara ökande kostnader för slutanvändarna.
  Lyckas man sänka sin elförbrukning så äts den besparingen upp utav höjda fasta nät avgifter och eller av elskatt. Så det besparade utrymmet blir inom kort såsom en ickehändelse för användaren.

  Investerar man i solenergi av typen direktverkande el eller indirekta system som

  vatten så blir kanske den löpande kostnaden per månad under vissa tider på året lägre men inräknat investeringen så tar det många år innan ”brake even” infaller. Innan dess kommer nya direktiv och som kan gå tvärs emot föregående.

  Minns så väl en annan märklig företeelse där man i början av utbyggnaden utav fjärrvärmenätet krävde att de intresserade blev tvingade att kasta ut sin fungerande panna för att ens få rätten att ansluta sig. Den enda sanna anledningen var att de sedan skulle sitta fast och inte kunna gå tillbaka utan höga nyinvesteringar. Denna dumhet försvann efter tid.

  Annan märklig sak var när de mindre icke statligt drivande kraftverken i norr som producerar miljöriktig el via älvarna ville sälja sin elprodukt till fastigheterna som direktverkande, så lade staten på en avgift som plötsligt bordlade den briljanta och goda tanken. Med beslutet att ”om det produceras och levereras i form av varm vatten, typ fjärrvärme” – så skulle det inte beläggas med samma straffskatt. Men då blev det för dyrt för dom leverantörerna på grund av de få antalet samt avstånden.
  Därmed var den konkurrensen borta.

 59. lek med tanken…Hur många vindkraftverk skulle det finnas om inte den förmånliga finansieringen fanns, om inte subventionerna i form av elcertificat fanns..det är så pass subventionerat så att utländska riskkapitalbolag vill satsa på vindkraft i Sverige…grovt sagt varje gång nya pengar delas ut till utybggnaden av vindkraftverk så ökar transporterna av dessa utefter vägarna…om vi fick en granskning av vilka elproducerande installationer som bär sina egna kostnader skulle förvåningen bli stor

  • Vem tar hand om vindsnurrorna när dom är uttjänta. På många håll i världen står dom och rostar eftersom firmorna som ägde är satta på grund och konkursade så skattebetalarna får ytterligare en kostnad som drabbar dom pga vindsnurreriet. Krävs en avvecklingsfond även för företag i blåsbranschen

  • Jag skulle vilja se en jämförande ekonomisk kalkyl mellan kärnkraftverk och vindkraftverk. Då blir det tydligt varför vänstern föredrar vindkraftverk.

   • Vänstern har väl alltid förespråkat dom lösningar som är minst resurseffektiva och på alla sätt sänker produktion. Offentlig verksamhet, planhushållning, stormöten, ideologisk överprövning av beslut. politiskt tillsatta ämbets och tjänstemän

 60. Eftersom politikerna är så korkade att de satsar på dagsländor som vindkraftverk och vågkraftverk (som inte ens fungerar i dagsläget) samt den extremt osäkra källan solkraft i norden så tro fan att priserna kommer att fördubblas.

  Men den kraft som har drivit Sverige de senaste 1500 åren, den har politikerna beskattat ihjäl, nämligen vattenkraften.

  Om alla miljarder som lagts på menlös vindkraft hade lagts på att återställa, modernisera och uppgradera alla vattenkraftverk i Sverige så skulle vi vara självförsörjande på el även utan kärnkraft. Detta eftersom moderna generatorer är fyra till fem gånger effektivare och mindre än de generatorer från 40- och 50-talet som sitter där idag.
  En generator i motsvarande storlek ger 10 gånger effekten.

  Fram till sjuttiotalet så hade alla svenska kommuner egna vattenkraftverk för försörjning samt reglering av vattenflöden. Därefter så skulle allt läggas över på kärnkraft och många av de mindre vattenkraftverken lades ner – på sossarnas order.

  • Vi borde börja bygga moderna kärnkraftverk som inte kan skena och som inte ger så svårhanterligt slutavfall. Dessa skulle ersätta de nuvarande inom en 20-årsperiod.
   Men det skulle bli alldeles för bra för Sverige.

   • Det skulle också fungera, två nya kärnkraftverk och ett som går på återvunnet uran så har vi täckt energibehovet för de närmsta femtio till 100 åren.

    • Materialet i alla ”förbrukade” bränslestavar som nu lagras kan återanvändas och med dom mängder vi har nu utnyttjas som bränsle i minst 100 år troligen mer i modernare reaktortyper.. Dom seriöst minskade volymerna ”avfall” är dessutom bara kortvarigt aktiva och har kallnat på 300år. Ett betydligt mer förnuftigt alternativ till att gräva ner material med 95% bränslevärde kvar som kommer att vara aktivt i många tusen år till ingen nytta.Gör det absurd dyra långtidslagret man lagt miljarder på fullkomligt onödigt.

  • Tala om för mig hur hög verkningsgrad en modern generator som är fyra till fem gånger effektivare än en generator från 50-talet med 95 procents verkningsgrad har?

    • Menar du att du kan få ut fyra till fem gånger mer effekt ur en modern generator som drivs med samma vattenmängd genom turbinen, då är du verkligen ute och cyklar.
     Läs på!

   • Det är självfallet omöjligt. Jag tror det föreligger en sammanblandning med att förlusterna i vissa fall har kunnat minskas med en faktor 2-3 på generatorsidan.

    Exempelvis fick man en höjning av verkningsgraden från 98.0 till 98.8 procent när man installerade en experimentell magnetlagrad turbin i Porjus. Vilket motsvarar en förlustminskning på 40%.

     • Toyotas nya bensinmotorer för personbilar är uppe i 40 procents verkningsgrad och de största fartygsdieselmotorerna ligger på en bit över 50 procents verkningsgrad.

     • Skulle du använda en termisk generator för batteriladdning genom avgasvärme i hybrider kunde man öka utnyttjandet (total verkningsgraden) ganska ordentligt.

     • Visst, men sedan försvinner 40% av elkraften på väg från Porjus ner till Mellansverige, på grund av resistansen i kraftledningarna. Förlusten blir värme till kråkorna. En dieselmotors 40% förlust använder vi för att värma upp passagerarutrymmet och för att hålla rutorna isfria.

     • Detta talar för att vi ska ha kvar Forsmark samt bygga ut det ytterligare. Det är skillnad på 150 km och över 1000 km elledning.

     • Största problemet är att Barsebäck inte finns längre utan har skapat ett mycket dyrbart energihål i väven. Kärnkraftverken var geografiskt placerade för maximal nytta och att kunna energiförsörja regioner. Nu är det mycket långa transmissioner för att hålla Skåne med ström och vindsnurrorna gör inte mycket av jobbet trots att dom förstör en bra bit av det Skånska landskapet

     • Beroende på hur förbudslagen är skriven skulle det kunna vara en möjlighet att bygga just där på dom platser det var tänkt att reaktor 3 och 4 skulle stå.

      En bättre variant är dock att ändra lagar och regler så kraftproduktion får normala regler utan subventionfinansiering eller straffskatter och öppna för nybyggen på dom platser som det är behövt idag

     • Hade vi haft rättvisa regler mellan olika former av kraftproduktion, så hade inte så många danska öar blivit nerlusade med vindkraftverk.
      Fast om vi hade haft en sund familjepolitik (1 barn, inga bidrag) hade vi till slut klarat oss med sol, vind och vatten. Nu får det vänta minst 100 år.

   • Själva turbinens utformning har viss betydelse, men helt avgörande är utloppskanalens ”sugrörets” utformning efter turbinen. Idag kan man med sofistikerade datamodeller utforma sugröret mycket bättre än förr.

 61. Om dagens elpris ligger på 30 öre/Kwh så får Svensson betala ca 2 kr pga av alla skatter, avgifter, certifikat och moms.
  Som ”gammal partitrogen sossepolitruk” måste jag hävda att alla pålagor på elpriset måste allraminst ligga kvar procentuellt mot elpriset och helst stiga något ytterligare. Så 2030 får vi räkna med elpriser på minst 4 kr/Kwh eller högre. Alla våra väljare måste ju kunna lockas med någon dyr förmån och alla (s)tatliga företag behöver anställa fler byråkrater. Vi kan förbruka hur mycket som helst i den offantliga sektorn.

 62. Sverige idag står för ca 0.1% av jordens utsläpp i form av växthusgaser (eller var det t.o.m 0.01%?). Man kan släcka ned Sverige helt, stänga av allt i landet för all framtid och det skulle överhuvudtaget inte spela någon roll i den klimatförändringen på gång i världen.
  Men svensken, självspäkande som hen är, vill göra allt för att utsläppen blir ännu mindre med slutresultatet att elen och mycket annat blir betydligt dyrare, till ingen nytta, ty det politiker lever för är självgodheten, beröm från EU och ryggdunkningar i riksdagen. Återspeglas även i flyktingpolitiken och mycket annat.

 63. Vi som andas får i oss 400 PPM CO2 när vi andas in. Vid utandningen är koncentrationen CO2 mellan 40.000 PPM och 50.000 PPM. Alla som tror på de falska profeterna skall ögonblickligen sluta andas. Vi andra vet att växterna tar upp CO2 och producerar syre. Samtidigt gratulerar vi dem som lurar skjortan av oss.

  https://www.dropbox.com/s/1j4vqt6cisf2kw2/Sk%C3%A4rmklipp%202018-01-13%2007.55.40.jpg?dl=0

  • Trädgårdsodlarna höjer CO2-halten i sina växthus till mellan 800 till 1200 ppm för att få större skördar. Ökad CO2-halt i atmosfären ger oss större skördar på åkrarna och öknarna minskar. Däremot har ingen kunnat visa att CO2-halten i atmosfären påverkar planeten Jordens medeltemperatur, den enda växthusgas som har betydelse är H2O (vattenånga).

   • En vattenånga som i sin tur är relativt självreglerande genom molnbildning vid högre andel vatten i atmosfären där vattnet sedan faller ut som regn i ett naturligt kretslopp som ger termostatfunktion

 64. Är inte vattenkraften förnybar? Där har vi stor möjlighet att använda denna till skillnad mot länder som inte har samma den förutsättningen. Sedan skall kärnkraft kanske inte kallas förnybar men är möljömässigt och kostnadseffektivt det bästa efter vattenturbinerna. Kompletterar man sedan med jord och bergvärme m.m. så förstår jag inte vad som är problemet.

 65. ””När stora investeringar görs och teknikskiften genomförs leder det
  också till stora ekonomiska mervärden. För varje krona vi investerar i
  omställningen till ett 100 procent förnybart energisystem, får vi
  tillbaka fyra”, säger Lind.

  – Detta låter mest som skitsnack. Tror mer på att Lind är en idiot eller i bästa fall förståndshandikappad. Ifall idioten tror det är så enkelt att skapa välfärd så varför inte riva järnvägarna i Sverige och bygga nya moderna laser-raka linjer ? ”För varje 1 krona investerad får vi tillbaks 4”.
  Detta låter som Cornucopia, vartän du kan hitta någontin som kan effektivseras eller göras mer modern har du en automatisk vinst på minst 400% – helt djävla otroligt.
  Det är som invandrare, bara vinster och guld överallt. Nu kan Svensken gå i pension vid 50 års ålder och betala 7% flatskatt för alla vinster vi har.

  Sen tycker jag mig se allt mer ’blocköverskridande’ överenskommelser. Diktatur mycket ? Som sagt 1. Demokrati är mest skit och fungerar inte i dess nuvarande form och 2. Där har aldrig funnits någon demokrati i Sverige.

 66. Sverige har ca 5 miljoner fordon. För att ladda bara hälften av dessa med el behövs 5 kärnkraftverk till. I det tysta har privatpersoner övergått till berg, jordvärme, luftvatten och luftvärme, som motsvarar lika mycket energibesparingar som hela utbyggda vindkraften. Något man inte gärna pratar om. Den bästa besparingen på alla områden Sverige kan få, är att MP försvinner från allt vad politik och samhällsstyre heter.

 67. Svenskarna bör sätta in solpanel och en vindstolpe, om de har hus. Träna oberoende från de som seglar jorden runt för våra pengar!

  Internet kommer också att höjas, filmer och andra tjänster. Miljardärer vill ha ännu mer och kopplar greppet…

 68. Alltså vi skulle ju kunna skapa ”arbetstillfällen” om vi gick bakåt i utvecklingen på massa andra områden.
  T.ex man avskaffar bilar och lastbilar. Återgång till häst och vagn skulle skapa enormt många jobb.
  Avskaffa kommunalt vatten och avlopp! Ännu mera jobb.
  MP och deras baklänges politik måste bort! SAMT de dårar till journalister som envisas beskriva det här som något positivt..

  • Självklart eftersom Vi försörjer dem och deras El räkning skickas till Staten och Vi får dela på dem…
   Kommer det 100 ㊙️0 tusen till i år så betalar vi deras och de andra som varit här i många År eftersom det Tar 7-10 år innan dom får Jobb och det Stora flertalet ALDRIG…!!
   Hur många har då kommit de senaste 10 åren Jo 1 300 000

   Glöm 32 öre kwa det blir 64 öre plus dubbel AVGIFT….

   När kommer REVOLUTIONEN före eller efter VALET…

   Idag skrek Kurderna i Kör på Torget ”Erdogan Döda inte våra Barn”

   Jag vill se och va med när Vi skriker på våra Torg…
   Förslag på Slagord emotses….!!
   …………
   …….. ….

 69. Det bästa med vindkraft och solpaneler är att de är förbrukningsvaror. Livslängden är 20 – 30 år. När man insett den verkliga kostnaden få man söka nya vägar. Den mest effektiva vägen att minska elförbrukningen är att hålla nere antalet människor. Gör man inte det kontrollerat löser det sig med hjälp av krig.

  • Om vi använder vatten och kärnkraft har vi ingen anledning att förmena människor att värma och lysa upp sina hus med ren energi

   • Det finns ett kommersiellt kärnkraft verk som är konstruerat i Ryssland. Den bygger på att drivmedlet kommer från kärnvapen som skrotas. Ingen dum ide.

    • Inget nytt att använda vapenmaterial till bränsle behövs ingen speciell reaktor även om BN serien är väldigt lämplig. MOX används i ”vanliga” reaktorer på många platser. Finns en lång artikel på world-nuclear.org om just ”warheads as a source of nuclear fuel” och även en om MOX. Tråkigt att det mycket goda världssamarbetet på kärnkraftssidan inte verkar uppmuntras av nuvarande regim i ryssland

 70. Nu är de flesta abonenter ”idioter”!

  Är det en överdrift? Nja, inte direkt för de accepterar att betala för en installation (mätaren + servicesäkringarna) i evinnerliga tider och avgiften bara stiger med index under åren.

  Alltså, Ni betalar för en installation som elbolagen har avskrivit för länge sedan.
  Men likafullt så får ni vara med och betala för en ”evig installation”

  Fråga ditt elbolag om avskrivningen på de apparater se satt upp….du kommer att bli förvånad, dvs. om du får något svar.

  Därför anser jag att de flesta abonenter är lindrigt sagt ”idioter”, likt själlösa kor som ledes viljelöst runt utanför slakthuset.

  Sug på detta ett tag!!

LÄMNA ETT SVAR