Rapport: Kriget i Ukraina ger kassaklirr för USA:s vapenindustri
Gage Skidmore/Lockheed Martin

USA:s vapenindustri är en av de största vinnarna på kriget i Ukraina. Västvärlden köper just nu vapen för tusentals miljarder kronor, och beställningarna går inte minst till amerikanska vapentillverkare. Det skriver Yahoo News.

Världens länder lägger allt mer pengar på vapen. Enligt Stockholm International Peace Research Institute (Sipri*) var världens militära utgifter hela 19 procent större åren 2017 till 2021 jämfört med femårsperioden innan dess.

Men ökningen är inget mot vad som hänt under 2022.

Kraftig ökning sedan februari

Efter den ryska invasionen av Ukraina har vapenshoppingen skjutit i höjden. I synnerhet i västvärlden. Sedan februari i år har EU-länderna beslutat köpa vapen för över 2500 miljarder svenska kronor. Det är mer än hela världen totalt spenderade på militärutgifter i genomsnitt de senaste fem åren.

Det handlar om den största ökningen av försvarsbudgetarna i Europa sedan kalla krigets slut.

Enligt Ian Bond på Centre for European Reform har Europa skakats om av kriget i Ukraina. Han menar att européerna vant sig vid årtionden av fred på kontinenten. Något som snabbt förändrats efter den ryska invasionen.

– Det här drivs på, mycket på grund av Rysslands attack på Ukraina men även för att Europa insett att försvarslagren utarmats rätt rejält de senaste 30 åren, säger han om de ökande försvarsanslagen till Yahoo News.

USA vinnare

En stor del av Europas vapenordrar går till USA. I Norge, som ökade sin vapenimport med hela 343 procent 2017-2021 jämfört med 2012-2016, gick 83 procent av beställningarna till amerikanska vapenproducenter. För Storbritannien var andelen samtidigt 77 procent. För EU-länder som Nederländerna och Italien var andelarna 94 respektive 77 procent, konstaterar Sipri.

De senaste tre kvartalens kraftiga ökning av Europas försvarsbudgetar hamnar även de i stor grad i USA. Delvis beror det på USA:s mycket större vapenindustri, och att europeiska företag inte hinner med att producera alla de vapen som de europeiska länderna begär, rapporterade Politico förra månaden.

Det är dock inte bara amerikanska vapentillverkare som gynnas av kriget. I juli i år skrev Polen ett mångmiljardavtal med Sydkorea om inköp av tusen stridsvagnar, 600 howitzers och 48 stridsflygplan av typen FA-50. Polackerna vände sig till det asiatiska landet efter missnöje över att tyska tillverkare inte förmått leverera tillräckligt snabbt.

Skapar osämja

Men att Europa köper in så mycket vapen från USA skapar även osämja bland Nato-länderna, och i synnerhet dess vapenfabrikörer. En sådan konflikt har handlat om att ett flertal europeiska länder, som Finland, Polen, Norge, Nederländerna, Tyskland och Storbritannien köpt stridsplanet F-35 från amerikanska Lockheed Martin.

Förutom svenska Saab JAS 39 Gripen, är franska Dassault Rafale och det europeiska samarbetsplanet Eurofighter Typhoon stridsplan som brukar tävla om de lukrativa kontrakten. I synnerhet fransmännen uppges vara besvikna över att en amerikansk vapenproducent tar hem mångmiljardkontrakten istället för en europeisk.

– Fransmännen är inte jätteentusiastiska över att europeiska länder köper F-35 från amerikanerna, säger Ian Bond.

* Sipri leds av socialdemokraten Jan Eliasson, tidigare stark Nato-motståndare.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här varnar Åkesson för rysk upprustning – hånas av Reinfeldt

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!