polisen-orebro-korankravaller-feature

Foto: Örebronyheter/Youtube

Inrikes

Rapport: Så ska polisen möta det systemiska hotet från islam

Publicerad 12/14/2022
Annons

På onsdagen lämnades den externa utvärdering in till Polismyndigheten som man beställt i spåren av påskhelgens korankravaller och muslimska intifador. Fokus för rapporten är hur polisen ska bli bättre på att handskas med det islamrelaterade massvåldet i samhället.

Det svenska påskfirandet slogs i år sönder av ett omfattande muslimskt våld där uppretade horder av invandrade muslimer med handräckning av dito gängkriminella iscensatte upplopp och kravaller av ett slag av det slag som tidigare varit förbehållet intifador i Mellanöstern.

LÄS ÄVEN: Hovrätten RÄDDAR KVAR islamister som skulle utvisas för korankravaller

Hundratals utkommenderade poliser skadades och ett stort antal polisfordon stals eller sattes i brand i protest mot svensk demokrati och den grundlagsskyddade mötes- och yttrandefrihet som en betydande andel migranter från den muslimska världen inte vill respektera och acceptera.

Den utlösande faktorn var att den islamkritiske partiledaren, advokaten och yttrandefrihetsaktivisten Rasmus Paludan aviserat att han i samband med sina torgmöten som symbolhandling skulle bränna ett antal medhavda exemplar av koranen.

Manifestationerna ställdes in men i ”utanförskapsområden” i sex städer gick muslimska migranter – män, kvinnor och barn – ändå man ur huse och iscensatte religionspolitiska upplopp av en omfattning som den svenska polisen inte kunde hantera.

– Ordningsstörningarna under påsken var mycket allvarliga, ett stort antal poliser skadades, och för att förhindra en upprepning av händelserna påbörjades omgående ett arbete med att höja vår förmåga på både kort och lång sikt, berättar Johan Olsson, chef för polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Systemiskt demokratihot

Det har efter händelserna stått klart för Polismyndigheten att det hot mot demokratin och den krutdurk för massvåld som Sveriges demografiska förändring med ett kraftigt ökande inslag av invandrade muslimer innebär vuxit till en nivå där helt nya åtgärder måste till för att upprätthålla lag och ordning i samhället.

Akut gjorde Polismyndigheten ett antal anpassningar av sina rutiner för bevakning av allmänna sammankomster i syfte att säkerställa att de våldsbejakande muslimska krafterna i samhället inte skulle kunna omintetgöra årets valrörelse med de många torgmöten som utgör en hörnsten i de politiska partiernas valkampanjer.

Man beställde samtidigt en extern rapport om hur polisens arbete mer långsiktigt behöver förändras för att möta det systemiska hotet från islam som nu blivit en påtaglig verklighet i det svenska samhället. Den rapporten är nu klar och lämnades på onsdagen in till myndigheten för begrundande.

Rapporten innehåller en utvärdering och analys av påskhelgens polisiära misslyckande av att hantera en situation där landet muslimska fundamentalister koordinerar sitt våld med gängkriminella krafter med samma utomvästliga bakgrund.

I rapporten redovisas 35 förslag om hur polisens underrättelseverksamhet, taktik och metod, utrustning, ledning och kompetens behöver förbättras för att skydda demokratin och de medborgerliga fri- och rättigheterna i Sverige mot detta nu systemiska hot.

– Det initiala intrycket är att det är en mycket gedigen rapport som kommer att hjälpa oss att identifiera viktiga faktorer som vi behöver förbättra. Vi kommer nu analysera rapporten och ta fram en plan för vår fortsatta utveckling av förmågan inom detta område, säger Johan Olsson.

Rapporten kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS ÄVEN: Se korankravallerna från polisens kroppskameror

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1159”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons