foretagarflykt

Bild: Youtube/Faksimil

Inrikes

Rapport som aldrig blev av – nu kräver givare pengarna av Tino Sanandaji

Publicerad 3/10/2021
Annons

Bulletin-ägaren och debattören Tino Sanandaji samlade 2018 in närmare 600.000 kronor för att ta fram en rapport om ”talangutvandring och företagarflykt från Sverige”. Det har gått mer än två år – men någon rapport har ännu inte färdigställts, och nu kräver givare tillbaka sina pengar.

Det var i december 2018 som Sanandaji äskade pengar via sajten Kickstarter för att skriva en rapport om talangutvandring och företagarflykt från Sverige.

”Under 1970- och 80-talen drabbades Sverige av företagarflykt, där entreprenörer och familjeföretagare lämnade landet till följd av missnöje med samhällsutvecklingen”, beskrev han sin tilltänkta rapport.

”Förlusterna av investerare, uppfinnare och innovatörer var skadliga och kan varit en bidragande orsak till att Sverige under perioden tappade jämfört med andra konkurrentländer. Enligt ett estimat var kostnader för utvandring genom uteblivna skatteintäkter jämförbara med kostnaderna för invandring.”

Det uttalade målet var att rapporten skulle vara klar ett drygt halvår senare, i augusti 2019, och 738 generösa givare skänkte sammanlagt 582.450 kronor till projektet.

Önskar pengarna tillbaka

Men mer än ett och ett halvt år efter utlovat leveransdatum har någon rapport ännu inte levererats. I inlägg som gjorts på Kickatstarters hemsida skyller Tino Sanandaji på att coronapandemin försenat rapporten. Och enligt den senaste uppdateringen, från julhelgen, ska rapporten vara klar ”om ett par månader”.

Folk som donerat pengar till rapporten har, enligt Kickstarter-sidan, börjat tröttna på dröjsmålet. En person kräver till och med tillbaka sina pengar.

”Då detta har dragit ut något enormt önskar jag pengarna tillbaka. Hur går jag tillväga?”, kommenterar en man.

Samnytt har sökt Tino Sanandaji för bemötande.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons