I en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har det bland annat framkommit att var tredje asylinvandrare inte har något jobb efter att ha bott i Sverige i 10 år.
47 procent av asylinvandrarna och deras anhöriga i arbetsmarknadsregionen runt Stockholm bedöms ha en så kallad “stabil ställning på arbetsmarknaden”. Motsvarande siffra i Göteborg landar på 41 procent.
Men Malmöregionen sticker ut i rapporten. Där har endast 33 procent av migranterna och deras anhöriga en “stabil ställning på arbetsmarknaden” efter 10 år i Sverige.
– Gapet är stort. Vi är lite förbryllade, säger Mattias Engdahl, nationalekonom och utredare vid IFAU, till Dagens Samhälle.
Forskarna har inte lyckats lista ut varför det är så många färre som lyckats uppnå den stabila ställningen i Malmö.
LÄS ÄVEN: Malmö ska bekämpa “näthat mot muslimer” med speciell ‘hatalgoritm’
200 000 kronor per år
En stabil ställning på arbetsmarknaden definieras som halva medianinkomsten för en 45-åring i Sverige, vilket 2019 var cirka 200 000 kronor. Den inkomstnivån motsvarar till exempel åtta månadslöner för en genomsnittlig städare eller ett restaurangbiträde.
– En betydande andel av flyktingarna och deras anhöriga når aldrig upp till denna tröskel. Vi kan också se att många har relativt höga arbetsinkomster ett tag, men därefter går arbetslösa. Flyktingarnas situation på arbetsmarknaden är mer skakig än för befolkningen i övrigt, säger Engdahl till Dagens Samhälle.
LÄS ÄVEN: Pengaregn över ‘utsatta områden’ – halv miljard ska få invandrare i arbete
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.