Sedan en tid tillbaka har ungdomsgäng från förorten börjat ta sig in till centrala Stockholm och välmående Östermalm för att köra streetrace och spela hög musik. I en intervju säger de att skälet till beteendet är att de är ”rebeller mot svenska staten”.

Gängens närvaro på anrika Strandvägen har inte uppskattats av boende och näringsidkare i området som upplever dem som hotfulla och aggressiva och har lett till otrygghet. En av dem som själv bor i området och skrivit om den förändrade gatubilden är den före detta polisen Fredrik Kärrholm.

– Det är ett fritt land, vi får köra hur vi vill, säger Ali till Sveriges Radios reporter Katarina Gunnarsson.

– Folk som vill ha lugnt, dom ska inte bo inne i stan, säger en annan man.

Samtliga är personer med invandrarbakgrund. Tidigare har samma gäng hängt vid Hornsbergs strand, ett annat område i centrala Stockholm, vilket ledde till att boende där upplevde samma slags otrygghet. Det är efter att polisen ska ha tröttnat på beteendet där man flyttat sig till Strandvägen.

LÄS ÄVEN: Stockholms stad sätter in åtgärder för att minska mångkulturellt stök vid Hornsbergs strand

– Folk som bodde där störde sig på det, för dom vill inte ha invandrare där, dom vill inte ha folk som inte är etniska svenskar där och det är samma sak nu, säger Ali som kallar sig ”rebell mot svenska staten”.

– När dom [polisen] vill jävlas med oss, då jävlas vi tillbaka.

Egoistiska svenskar

En kvinna säger att svenskarna är egoistiska som gjort det så fint för sig själva och borde haft i åtanke att folk då kommer att flockas dit för att ”softa”.

– Och det är fint alltså på solnedgång och såna grejer yani, säger hon.

På frågan ifall hon inte tycker synd om dom som bor i området och måste lyssna på oväsendet svarar hon ”Absolut inte”.